Pedagogen, datorn och elevers informationssökning: perspektiv på IKT-användning i yngre skolbarns klassrum.

Forfatter
Tyrén, L.
Kilde
Borås: Institutionen för pedagogik, Högskolan i Borås.
År
2007

Formål

Formålet med undersøgelsen er at beskrive elevers mulighed for at anvende it i skolen. Undersøgelsen stiller spørgsmål om hvilke forventninger bibliotekarer og pædagoger har til it som læringsredskab, og hvordan computere benyttes som it-redskab i skolen.

Resultat

Studiet viser at der er forskel på hvordan it bruges på de to undersøgte skoler. På den ene skole var it velintegreret i undervisningen; på den anden blev it kun brugt til computerspil. Konklusionen er at det ikke er let for det pædagogiske personale at bruge computeren som pædagogisk værktøj for børn i alderen seks-otte år. Forskerne overvejer om den manglende integration af computeren i pædagogikken skyldes det faktum at de ansatte var kvinder og dermed mindre teknisk orienterede. Forskerne anbefaler at en sammenligning mellem mandlige og kvindelige pædagoger i det her omtalte perspektiv gøres til genstand for videre forskning.

Design

Undersøgelsen er foretaget ud fra et komparativt casestudiedesign byggende på observation af og fokusgruppeinterview med i alt 50 børn i alderen seks-otte år.

Referencer

Tyrén, L. (2007). Pedagogen, datorn och elevers informationssökning: perspektiv på IKT-användning i yngre skolbarns klassrum. Borås: Institutionen för pedagogik, Högskolan i Borås.

Opdragsgiver

Vetenskabsrådet i Sverige