”Genuspedagogers berättelser om makt och kontroll”.

Forfatter
Arvidson, C.
Kilde
Akademisk avhandling i Pedagogik, Avdelningen för utbildningsvetenskap. Härnösand: Mittuniversitetet.
År
2014

Formål

Med afsæt i kønspædagogers beretninger om magt og kontrol er denne afhandlings formål at beskrive og analysere kønspædagogers adgang til magt og kontrol i arbejdet med forandring i ulighed mellem køn i svenske daginstitutioner (förskolor) og skoler. Kønspædagoger (genuspedagoger) refererer til pædagoger og lærere, der har deltaget i et undervisningsforløb om køn og lighed mellem køn indeholdende pædagogisk træning og undervisning i forskning på området. Dette forløb er etableret på baggrund af et politisk initiativ og har som mål, at de pædagoger, som deltager i forløbet, kan fungere som ressourcepersoner i arbejdet for lighed mellem køn i daginstitutioner og skoler.

Resultat

Undersøgelsen viser, at de fleste af kønspædagogerne har haft mulighed for indflydelse på og påvirkning af arbejdet med at skabe forandring af ulighed mellem køn i svenske daginstitutioner og skoler. Undersøgelsen viser, at sådanne muligheder findes, og at kønspædagogerne kan påvirke, når de får til opgave at medvirke i forandringsarbejde. Videre viser undersøgelsen, at magtrelationer og kønsmønstre på mange forskellige niveauer har betydning for kønspædagogernes mulighed for adgang til magt og kontrol. Dette ses i kønspædagogernes beskrivelse af, hvordan de møder modstand og udfordringer i deres arbejde for forandring, som ifølge kønspædagogerne overordnet set knytter sig til forskelle mellem deres eget og andres syn på viden om køn. Såfremt køn og lighed mellem køn ikke bliver betragtet som et vigtigt vidensområde, mindskes kønspædagogernes muligheder for magt og kontrol. Det viser sig i interviewene, ved at opdragene ofte er korte, og at ligestilling ikke ses som en central del af virksomhedens arbejde. Det er dog ikke usædvanligt, at forandringsarbejde er kortsigtet, men interviewene indikerer, at ligestillingsrettet forandringsarbejde opleves som særligt udfordrende.

Design

Undersøgelsen baserer sig empirisk på observationer gjort under et seminarforløb for pædagoger om køn samt på interviews med i alt 14 deltagere. Interviewene fremlægges som historier eller beretninger, som er blevet skabt i interaktion mellem kønspædagogen og interviewer. Datamaterialet blev indsamlet mellem 2007 og 2011.

Referencer

Arvidson, C. (2014): ”Genuspedagogers berättelser om makt och kontroll”. Akademisk avhandling i Pedagogik, Avdelningen för utbildningsvetenskap. Härnösand: Mittuniversitetet.

Opdragsgiver

ikke oplyst