”Eksterne forventninger til barnehagen som læringsarena for barn – konsekvenser for ledelse”.

Forfattere
Moen, K.H.
Granrusten, P.T.
Kilde
I: Mørreaunet, S. m.fl. (red.): Ledelse av en lærende barnehage. Bergen: Fagbokforlaget.
År
2014

Formål

Formålet med dette studie er at belyse, hvilke aktører ledere af norske daginstitutioner opfatter som væsentlige, og som de oplever, har forventning om, at daginstitutionen er en læringsarena. I artiklen belyses, hvordan lederne oplever, at især eksterne aktører, såsom forældre, daginstitutionsejere og kommunens tilsyn, har forventninger til daginstitutionen, og hvorledes lederne forholder sig til disse forventninger.

Resultat

Resultaterne viser, at kommunen, private ejere og forældre er de væsentligste aktører, hvad angår forventninger til daginstitutionen som læringsarena. Deres forventninger til, at børn skal lære, er mere gennemgående og tydelige end deres forventninger til, hvad de skal lære. De private ejere samt kommunen forventer primært, at rammeplanen for daginstitutionerne realiseres, og at der skal lægges vægt på evt. specifikke satsningsområder, fx æstetiske fag. Forældrene har forventninger til, at deres børn bliver set og får venner og omsorg. I artiklen peges der på, at alle disse aktørers forventninger påvirker ledernes udøvelse af ledelse eksternt og internt i daginstitutionen. Lederne forsøger at imødekomme de eksterne aktørers forventninger ved fx at spille en aktiv rolle med hensyn til at foreslå satsningsområder og pædagogiske tiltag og ved at arbejde med at udvikle personalets kompetencer.

Design

Datagrundlaget består af interview med 16 daginstitutionsledere fra tre kommuner. Daginstitutionerne er udvalgt på baggrund af ejerforhold og størrelse. Interviewene blev foretaget i 2013. Interviewene er transskriberet, og data analyseret vha. dataprogrammet NVivo.

Referencer

Moen, K.H. & Granrusten, P.T. (2014). ”Eksterne forventninger til barnehagen som læringsarena for barn – konsekvenser for ledelse”. I: Mørreaunet, S. m.fl. (red.): Ledelse av en lærende barnehage. Bergen: Fagbokforlaget.

Opdragsgiver

Norges forskningsråd