The role of artefacts during transition into the peer group: 1-to 3-year-old children’s perspective on transition between the home and the pre-school in Sweden.

Forfatter
Simonsson, M.
Kilde
International Journal of Transitions in Childhood 8, 14-24.
År
2015

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan små børn skaber deres allerførste relationer til jævnaldrende børn i dagtilbud (preschool), og hvordan de håndterer indkøringsperioden og overgangen fra hjemmet til dagtilbuddet. Studiet fokuserer især på børnenes brug af artefakter (såsom cykler og legetøj) i samspillet med jævnaldrende børn og med dagtilbudsmiljøet.

Resultat

Overordnet viser studiet, at de nye børn i dagtilbuddet er aktive og kompetente aktører (agents) i overgangen fra hjemmet til dagtilbuddet. Børnene tager kontakt til og skaber relationer til de jævnaldrende børn i dagtilbuddet lige fra begyndelsen. Derudover indikerer studiet, at artefakter er vigtige værktøjer i børnenes interaktion med jævnaldrende børn, idet børnene bruger artefakter på mange komplekse måder for at håndtere hverdagens udfordringer i dagtilbuddet. Børnene bruger eksempelvis artefakter til at forhandle om siddepladser (negotiating places) og skabe relationer og til at lære normer i forbindelse med deres interaktion med jævnaldrende børn i dagtilbuddet.

Design

Dataindsamlingen fandt sted over en periode på ca. en måned i ét dagtilbud. Kriteriet for udvælgelse var, at dagtilbuddet kørte flere børn ind på samme tid. Datamaterialet består af videooptagelser af to børn (en dreng på 1:6 år og en pige på 3 år). Begge børn blev observeret i to uger under indkøringsperioden. Derudover har forfatteren taget feltnoter og gennemført uformelle samtaler med personalet. Forfatteren foretager det, hun kalder mikroanalyser af videosekvenser med henblik på at belyse, hvordan de nye børn i dagtilbuddet bruger artefakter til at interagere med jævnaldrende børn og i deres medvirken i igangværende aktiviteter. Derudover foretager forfatteren en diskursanalyse ud fra begreberne viden, magt og subjektivitet (knowledge, power and subjectivity).

Referencer

Simonsson, M. (2015). The role of artefacts during transition into the peer group: 1-to 3-year-old children’s perspective on transition between the home and the pre-school in Sweden. International Journal of Transitions in Childhood 8, 14-24.

Opdragsgiver

Undersøgelsen blev støttet økonomisk af Linköpings universitet.