Pædagogik og etnicitet – dialogisk pædagogik i et multikulturelt samfund.

Forfatter
Tireli, Ü.
Kilde
København: Akademisk Forlag.
År
2006

Formål

Formålet med studiet er at undersøge hvordan etnicitet og minoriteter kommer til udtryk i uddannelsesmæssige og politiske overvejelser på nationalt og kommunalpolitisk plan i henholdsvis en daginstitution og på et seminarium. Studiet er en redigeret udgave af ph.d.-afhandlingen ’En kritisk gennemgang af det minoritetspædagogiske felt og et bidrag til udviklingen af en dialogisk pædagogik i feltet’ af samme forfatter.

Resultat

Resultater og konklusioner fra analysen fokuserer på forskellige niveauer: det nationale, det kommunale og det institutionelle. Gennem en analyse af de specifikke typer af repræsentationer af etniske minoritetsfamilier og deres børn som forekommer i dokumenter og programmer inden for det pædagogiske felt, vises det hvordan diskrimination og etnisk eller kulturel racisme konkret kommer til udtryk og reproduceres i hverdagsdiskurserne. Det vurderes desuden at pædagoger generelt er ivrige efter at prøve at arbejde på forskellige måder med etniske minoritetsbørn og deres familier, og studiet diskuterer afslutningsvis muligheder for at etablere en mere retfærdig, demokratisk og ikke-diskriminerende pædagogisk praksis der er baseret på en dialogisk tilgang.

Design

Datagrundlaget omfatter tre dele: policy-dokumenter fra de sidste 10-12 år om modersmålsundervisning, sprogstimulering, folkeskole og tosprogede børn, dokumenter fra et seminarium samt observationer og interview fra en daginstitution. Data analyseres ved hjælp af diskursanalyse.

Referencer

Tireli, Ü. (2006). Pædagogik og etnicitet – dialogisk pædagogik i et multikulturelt samfund. København: Akademisk Forlag.

Opdragsgiver

Ikke oplyst