Formål
Studiet undersøger hvordan børn med forskellige erfaringsniveauer samarbejder med hinanden og med pædagogisk personale for at socialisere nytilkomne i gruppen. Konteksten for undersøgelsen er en besøgsdag for nye børn i en mobil daginstitution ("Pippibussen") i Sverige. Hvert år udskiftes en del af børnehavegruppen. Besøgsdagen bruges til, at børn, der skal starte i daginstitutionen efter sommer, og børn der allerede er i daginstitution, kan mødes inden sommer.
Resultat
Undersøgelsen viser, at pædagogisk personale faciliterer ankomsten af nye børn ved at skabe kollektive situationer, og ved verbalt at invitere dem til at deltage i kerneaktiviteter med de mere erfarne børn. De erfarne børn får til gengæld status af at være dygtige, og de inviterer de nye børn med ind i deres daglige rutiner. De nyankomne viser en vilje til at engagere sig i aktiviteterne. Sammen forsøger pædagogisk personale, de erfarne og de nye børn at skabe en nem overgang for de nye børn.
Design
Undersøgelsen er baseret på empiriske data opnået gennem 14 måneders feltarbejde. Artiklen fokuserer på én bestemt dag i daginstitutionen, hvor fem erfarne daginstitutionsbørn og 12 nye børn mødes under besøgsdagen.
Referencer
Gustafson, K. & Ladru, D. E. (2020). «Children’s socialization into the mobile preschool: a priming event collectively performed by novice children, ‘old-timers’, and pedagogues». European Early Childhood Education Research Journal, 28(3):375-390.
Opdragsgiver
The Swedish Research Council, Sweden