Det ansvarsfulla mötet: En närhetsetisk analys av omsorgens innebörder i förskolan

Forfatter
Josefson, M.
Kilde
Akademisk avhandling. Stockholms universitet.
År
2018

Formål

Ph.d.-afhandlingen undersøger omsorg på pædagoguddannelsen. I artiklen bruges ansvarsbegrebet til at analysere betydningen af omsorg i daginstitutionen. Følgende forskningsspørgsmål stilles: Hvordan kan man forstå aspekterne af ansvar i forhold til daginstitutionens, pædagogens og personalets formål generelt og som et udtryk for betydningen af omsorg og omsorgspraksisser generelt?

Resultat

Interviewene i 1993-1995 afdækker følgende emner som eksempler på ansvarsudtryk og ansvarsgrænser: kontrol og sikkerhed, fleksibilitet i ansvarsfordelingen mellem daginstitution og forældre samt familiestøtte. Gruppeinterviewene fra 2003-2006 afdækker emnerne ansvarsudtryk og ansvarsgrænser, f.eks. fred og ro, at tage hensyn til børnene (spændingen mellem service og pædagogisk aktivitet) og familiestøtte (gode relationer).

Afslutningsvis diskuteres de udfordringer, der opstår, når omsorgskonceptet bliver mere synligt i daginstitutionens praksis, samt hvordan det etiske nærhedsperspektiv kan bruges som springbræt for en samtidsrettet og fremtidsrettet diskussion om betydningen af omsorg i daginstitutionen og det pædagogiske arbejdes etiske dimensioner.

 

Design

Afhandlingen tager udgangspunkt i to specifikke socialhistoriske brydningspunkter i daginstitutionens historien, 1990'erne og begyndelsen af 00'erne. Undersøgelsen bygger på empirisk materiale bestående af analyser, dels fra individuelle interviews indsamlet i perioden 1993-1995 og dels på gruppeinterviews indsamlet i perioden 2004-2006.

Referencer

Josefson, M. (2018). "Det ansvarsfulla mötet: En närhetsetisk analys av omsorgens innebörder i förskolan". Akademisk avhandling. Stockholms universitet.

Opdragsgiver

Lärarhögskolan i Stockholm, Sverige; Pædagogisk institut ved Stockholms universitetet, Sverige