From foot to pencil, from pencil to finger: Children as digital wayfarers

Forfatter
Dardanou, M.
Kilde
Global Studies of Childhood, 9(4):348-359.
År
2019

Formål

Formålet med studiet er at undersøge, hvordan små børn oplever museumsbesøg, hvor de får lov til at bruge digitale touchskærme til at dokumentere besøget, og hvordan de senere skaber mening ud af deres oplevelser, når de laver deres egne digitale historier ud fra museumsoplevelsen. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan bidrager digitale touchskærme til børns kommunikation på og med museet og med hinanden? Studiet giver indsigt i børns kreative meningsskabelse fra deres eget perspektiv ved at undersøge, hvordan de udvikler deres egne digitale historier baseret på museumsbesøg. Den undersøger børnenes fysiske og digitale rejse gennem museet, og hvordan de senere visualiserer denne rejse gennem deres egne tegninger og udvikling af digitale historier.

Resultat

Fundene fra studiet viser, at børnenes fysiske rejse gennem museet, som blev visualiseret gennem børnenes egne tegninger og billeder, blev til en digital rejse tilbage i tid og sted, da børnene lavede deres egen digitale historie af besøget: Børnene blev digitale rejsende. Forskeren hævder, at denne måde at opleve museumsudstillinger på skaber nye muligheder for børnene for at rejse tilbage til det besøg og de oplevelser, de havde der.

Ifølge studiet skaber børnenes visuelle og digitale rejse nye interaktioner og relationer mellem børn og museum. Museumsbesøg kan på denne måde åbne op for nye udtryk hos børnene og en tættere relation og kommunikation mellem børnene og lokalmiljøet.

Design

Gennem deltagende observation fulgte forskeren 12 børnehavebørn i alderen fire til fem år på syv besøg til et museum i lokalmiljøet. Under besøgene fik børnene mulighed for at fotografere og tegne samt lave mindmaps og digitale historier, når de kom tilbage til børnehaven. Forskeren indsamlede de fotografier, børnene tog, og de billeder, de havde tegnet. Derudover lavede hun lyd- og videooptagelser af børnene. Hun fik også kopier af den digitale historie, som børnene lavede sammen med pædagogen, og information om, hvordan den blev til. Datamaterialet blev analyseret tematisk og inddelt i fire kategorier: 1) Børnenes første møde med museumsudstillingerne, 2) Tegninger, som børnene lavede, mens de var i museet, 3) Børnenes brug af mobilkamera under museumsrejsen, og 4) Børnenes digitale historie.

Referencer

Dardanou, M. (2019). "From foot to pencil, from pencil to finger: Children as digital wayfarers". Global Studies of Childhood, 9(4):348-359.

Opdragsgiver

Egenfinansieret