Formål
Studiet undersøger, hvordan tid og rum til leg i skovbørnehaver i Danmark påvirker børns oplevelser og udvikling. Forskeren ser på, hvordan uforstyrret tid til at lege ude giver børnene mulighed for at følge deres egne interesser, koncentrere sig og opbygge sociale relationer. Målet er at give indsigt i praksisser, der kan inspirere og udfordre tilgange til udendørspædagogik.
Resultat
Resultaterne indikerer, at børn, der fik rigelig tid og plads i skoven, kunne engagere sig i leg og udforskning, som fremmede dyb koncentration og refleksion. Observationerne viste, at børnene udviklede selvstændighed og sociale færdigheder gennem interaktion med både andre børn og naturen. Forskeren bag studiet opfordrer børnehaver til at give børn uafbrudt tid til at lege og opdage og til at være opmærksomme på, hvordan sådanne øjeblikke kan styrke børns læring og trivsel.
Design
Forskerne brugte metoden "deep hanging out", hvor de observerede og interagerede med børn og pædagoger i skoven over længere perioder. Informanterne bestod af cirka 50 børn i alderen tre til seks år, samt pædagoger fra tre skovbørnehaver i og omkring København. Dataindsamlingen inkluderede feltnotater, fotografier og narrative beskrivelser fra daglige observationer, samt data om pædagogernes rolle og tilgange til at støtte børns leg og læring.
Referencer
Hattingh, L. (2024). Time to play, time to think: meaningful moments in the forest. European Early Childhood Education Research Journal, 32(1), 22–33.
Online year: 2023
Issue year: 2024
Review year: 2023
Opdragsgiver
Bath Spa University, Storbritannia