Formål
Studiet udforsker, hvilke typer apps der findes i dagsinstitutioner, med særligt fokus på børns handlefrihed og flersprogede kompetencer. Målet er at give pædagoger indsigt, der kan hjælpe dem med at vælge digitale ressourcer, som understøtter både børns deltagelse og udvikling af flersprogethed i en pædagogisk kontekst. Forskningsspørgsmålene er: Hvilke funktioner har applikationer, der bruges i dagtilbud for børns handlefrihed og mulighed for at udtrykke sig på deres modersmål eller minoritetssprog? Hvilke typer applikationsgenre opstår ud fra disse funktioner?
Resultat
Studiet identificerer ti app-genrer, der spænder fra lukkede, etsprogede apps til mere åbne og flersprogede apps, som giver børnene større handlefrihed. Genrerne inkluderer blandt andet "talende billedbogs-apps på flere sprog," "historiefortællingsapps med optagemuligheder" og "tegne- og dokumentationsapps." Resultaterne viser, at apps med åbne funktioner giver større mulighed for børns egen deltagelse og kreativitet, især når børnene kan skabe eget indhold på deres eget sprog. Især genrer, der understøtter flersprogethed og børns aktive deltagelse, fremhæves som vigtige i den pædagogiske praksis i dagtilbud.
Design
Studiet analyserer 20 apps, der anvendes i svenske dagtilbud baseret på tidligere studier. Ved hjælp af social semiotik og transsprogliggørelse (translanguaging) kortlægges appenes funktioner. En multimodal analyse blev udført inklusivt skærmoptagelser og grundig dokumentation af applikationernes funktioner, sproglige indhold og brugervenlighed.
Referencer
Petersen, P. (2023). App-Genres for Children's Agency--Affordances in Applications Used in Preschool. Designs for Learning, 15(1), 17–30.