Formål
Studiet undersøger udfordringer og dilemmaer, der opstår i tværprofessionelt samarbejde mellem børnehavepædagoger, grundskolelærere, den pædagogisk-psykologiske rådgivning (PPR) og børneværnet. Studiet belyser også, hvordan samarbejdet kan udvikles i praksisfeltet. Forskningsspørgsmålene er: Hvilke udfordringer og dilemmaer kan aktører møde i tværprofessionelt samarbejde, og hvordan kan samarbejdet udvikles?
Resultat
Studiet viser, at børnehavepædagoger, lærere, socialpædagoger fra børneværnet og rådgivere i den pædagogisk-psykologiske rådgivning (PPR) oplever mange af de samme udfordringer i tværprofessionelt samarbejde. Vigtigheden af struktur og gode rammevilkår fremhæves, såsom faste møder, god kommunikation og kendskab til hinandens roller og mandat. Studiet peger på et behov for bedre forankring i ledelsen, så der skabes gode betingelser for samarbejde på tværs af niveauerne i organisationen. Tillid og respekt mellem professionerne er også afgørende for et velfungerende samarbejde.
Design
Forskerne benyttede kvalitative interviews som dataindsamlingsmetode. Der blev gennemført individuelle, semistrukturerede interviews med fire børnehavepædagoger fra to børnehaver og fire lærere fra to skoler. Målet var at få indsigt i den enkeltes erfaringer og tanker om tværprofessionelt samarbejde. Derudover blev der gennemført to fokusgruppeinterviews: ét med tre rådgivere fra den pædagogisk-psykologiske rådgivning (PPR) og ét med tre socialpædagoger fra børneværnet. Dette blev gjort for at få et bredere spektrum af opfattelser og perspektiver inden for samme profession om samarbejdet med børnehaver og skoler. Alle deltagerne arbejdede i den samme norske kommune, og deres erhvervserfaring varierede fra 5 til 23 år. Informanterne blev strategisk udvalgt fra fire professioner og rekrutteret via kommunens ledere. Et af kravene var erfaring med tværprofessionelt samarbejde.
Referencer
Uglum, M. I., Nornes-Nymark, M., & Ludvigsen, N. (2023). «Det lille ekstra» i tverrprofesjonelt samarbeid. Norsk Pedagogisk Tidsskrift, (3), 270–282.