Changing Market-Values? Tensions of Contradicting Public Management Discourses – A Case From the Danish Daycare Sector

Forfatter
Plotnikof, M.
Kilde
International Journal of Public Sector Management 29(7), 659-674.
År
2016
ISBN
27412445

Formål

Formålet med studiet er at undersøge to kommuners initiativer til at udvikle nye kvalitetsstyringsmetoder inspireret af samskabende styring (collaborative governance). Forfatteren udforsker, hvordan praksisser relateret til New Public Governance (NPG) opstår og indvirker på kollaborative initiativer sideløbende med andre managementdiskurser. Overordnet kan New Public Governance beskrives som en bevægelse hen imod mere netværksbaserede, hybride forvaltningsformer, hvor der fx indgår tværsektorielt samarbejde og partnerskaber med civilsamfundet og den private sektor. New Public Governance kontrasteres til New Public Management (NPM), hvor fokus i højere grad er på markedsmekanismer, konkurrence og hierarkiske strukturer.

Resultat

form af samarbejdsinitiativer inden for dagtilbudsområdet, så udgør de ikke et fuldkomment brud med de hidtil anvendte styringsformer inspireret af New Public Management. Derimod kolliderer diskurser fra henholdsvis New Public Governance og New Public Management med hinanden i de to kommuners forsøg med nye former for kvalitetsstyring. Den diskursive kollision fører ifølge forfatteren til ændrede markedsforhold inden for dagtilbudsområdet, hvor NPM-værdier som kontrol og konkurrence væves sammen med NPG-idealer om samarbejde, dialog og tillid. Dagtilbudsmarkedspladsen afspejler eksempelvis idealer om både tillid, dialog og autentisk kommunikation, sideløbende med at markedspladsen er et sted, hvor individuelle dagtilbud kan profilere (”sælge”) sig selv og konkurrere mod hinanden. På den måde peger studiet på, at skiftet hen imod New Public Governance ikke fjerner den allerede eksisterende markedsliggørelse; markedet omformes blot til et sted, hvor samarbejde, tillid og autenticitet kobles sammen med mere subtile elementer af konkurrence.

Design

med samskabende styring inden for dagtilbudsområdet. De kommunale initiativer indbefattede netværksdannelse og partnerskaber mellem forskellige aktører såvel som udviklingen af en såkaldt dagtilbudsmarkedsplads, hvor forskellige aktører mødtes og diskuterede dagtilbudskvalitet, herunder politikere, ansatte fra forvaltningen (managers), dagtilbudsledere, pædagoger, forældre, børn samt fagforeningsrepræsentanter. Formålet med markedspladsen var at ændre den måde, man hidtil havde arbejdet med dagtilbudskvalitet på, via tværgående dialoger mellem forskellige aktører og præsentationer af dagtilbuddenes pædagogiske arbejde i en anden form end de gængse skriftlige kvalitetsrapporter.

Det empiriske materiale består af bl.a. deltagerobservationer, lyd- og videooptagelser, dokumenter og interviews med pædagoger og ansatte fra den kommunale forvaltning (individuelt og i grupper). Analysen foretages ud fra et diskursteoretisk perspektiv.

Referencer

Plotnikof, M. (2016). Changing Market-Values? Tensions of Contradicting Public Management Discourses – A Case From the Danish Daycare Sector. International Journal of Public Sector Management 29(7), 659-674.

Hvid & Plotnikof (2012): "Nye Muligheder for Samarbejde i Styring og Organisering af Dagtilbud". Endvidere skal nærværende studie kobles til et andet studie af samme forfatter, som indgår i dette års kortlægning: "Letting go of managing? Struggling over managerial roles in collaborative governance".

Opdragsgiver

Dele af dataindsamlingen blev støttet af en uafhængig bevilling fra Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).