Different transitions: Timetable failures in the transition to school

Forfatter
Lago, L.
Kilde
Children & Society, 1-10.
År
2016
ISBN
27392493

Formål

Studiet undersøger overgangen fra den svenske børnehaveklasse (preschool class) til 1. klasse (first grade). Fokus er på atypiske overgange, dvs. overgange, der ikke følger den gængse vej fra børnehaveklasse til 1. klasse.

Resultat

Studiet viser, at børnene forsøger at forstå, hvorfor der findes atypiske overgange fra børnehaveklasse til 1. klasse. Børnene fokuserer mere på overgange, der er atypiske, end på typiske overgange, hvilket ifølge forfatteren kan tænkes at afspejle børnenes forsøg på at forstå, hvordan tingene ”bør” være. Børnene opfatter det ikke nødvendigvis negativt, at nogle børn gennemgår atypiske overgange fra børnehaveklasse til 1. klasse. De ældre børn i 1. klasse bliver fx ikke opfattet negativt, de har tværtimod højere status blandt de andre børn. De ældre børn har ofte gået en klasse om, men denne atypiske overgang opfattes positivt af børnene.

De fleste børn fortsætter fra børnehaveklasse til 1. klasse som normalt. Deres overgang betegnes som typisk og er i tråd med skolens tidsplan. Nogle børn følger dog af forskellige årsager ikke den typiske overgang. Det kan skyldes, at de flytter til et nyt skoledistrikt, at de skal gå en klasse om, eller at de skal starte i en international 1. klasse.

Design

25 børn deltager i studiet sammen med deres lærere. Ved studiets begyndelse går alle børnene i børnehaveklasse, og da studiet slutter, går de fleste børn i 1. klasse. Forskeren foretager deltagende observationer og tager feltnoter, ligesom hun gennemfører interviews med børn og lærere.

Referencer

Lago, L. (2016). Different transitions: Timetable failures in the transition to school. Children & Society, 1-10. DOI: 10.1111/chso.12176.

Opdragsgiver

Uoplyst