Personlighetsbilden av Lars-en analys av en ledarinnas seende.

Forfatter
Vretblom, H.
År
2021

Formål

Studiet analyserer en personlighedsbeskrivelse af en dreng ved navn Lars fra en børnehave i Norrköping i begyndelsen af 1930'erne. Målet er at forstå, hvordan voksne så på børn, hvilke normer der blev etableret, og hvordan disse normer påvirkede barnets position i samfundet.

Resultat

Dokumentationen kombinerede objektive og subjektive beskrivelser, som viste en blanding af realisme og relativisme. Observationen forsøgte at give et fuldstændigt billede af Lars baseret på børnepsykologiske normer, men dette viste sig at være udfordrende. Blandt andet fremhævede observatøren Lars' trodsighed i forhold til moren og den fattige baggrund, som de befandt sig i. Studiet viser, at voksne havde bestemte normer eller forventninger til børn, hvilket påvirkede børns muligheder for deltagelse. Disse normer kunne enten styrke eller svække børns position i samfundet. Desuden bliver det påpeget, at børn i børnehaven var bevidste om, at de blev observeret af voksne, og at dette kunne påvirke deres opførsel og interaktioner.

Design

Datamaterialet består af skriftlig dokumentation fra en børnehave i Norrköping fra 1930'erne. Dokumentationen er en personlighedsbeskrivelse af Lars – en dreng på næsten fire år. Børnehaverne i denne periode arbejdede ud fra en filantropisk grundtanke, hvor de fokuserede på at hjælpe og støtte fattige børn og deres mødre.

Referencer

Vretblom, H. (2021). "Personlighetsbilden av Lars-en analys av en ledarinnas seende". Vägval i skolans historia, (2).