Være sammen, kompetanseløft i barnehagen: Rapport fra evalueringen av deltakernes vurderinger, opplevelser og erfaringer med kompetanseheving og kvalitetsutvikling i pilotbarnehagene i Være Sammen implementeringsåret 2011-2012.

Forfatter
Omdal, H.
Kilde
Ph.d.-afhandling. Universitetet i Agder, Kristiansand.
År
2013

Formål

Formålet med studiet er at evaluere projektet ”Være Sammen”, som blev implementeret i 21 norske daginstitutioner (barnehage) i 2011. Fokus for evalueringen er at belyse personalets vurdering af projektet og de erfaringer, som børnehaverne gjorde undervejs, samt at drøfte implementeringsprocessen, og hvorvidt projektet bidrog til et egentligt kompetenceløft. ”Være Sammen” består af flere elementer, henholdsvis implementering, autoritativ voksenrolle, fokus på opbygning af børns relationer, håndtering af udfordrende adfærd hos børn, tidlig indsats, kommunikationsteori og kollegavejledning. ”Være Sammen” består af et voksenmateriale, der præsenterer teorien bag projektet. Yderligere består det af et børnemateriale til brug for børnene. I børnematerialet fokuseres på dialog og samarbejde mellem voksne og barn og mellem barn og barn med henblik på at stimulere til et læringsmiljø, hvor barnet er med og påvirker livet i børnehaven. Daginstitutionerne får oplæring og vejledning af vejledere, som har gennemgået en vejlederoplæring. Hensigten med ”Være Sammen” er at løfte det pædagogiske personales kompetencer, som skal forebygge børns udfordrende adfærd samt fremme inklusion og gode relationer.

Resultat

Studiet viser, at det pædagogiske personale oplever forbedringer efter implementering af projektet ”Være Sammen”. Personalet er positivt indstillet over for flere af projektets komponenter. Ideen med den autoritative voksenrolle er, at pædagogen er en ”varm” og ”tydelig” voksen. Særligt den autoritative voksenrolle bliver af flere vurderet som ét af de elementer, der bidrager mest til kompetenceløftet i daginstitutionerne. Pædagogernes forløb med vejleder bliver brugt til at reflektere over egen pædagogisk praksis samt sparring med andre kollegaer. Flere synes, at personalets arbejde mod fælles mål for børnene er blevet styrket. Derudover mener nogle, at samspillet mellem barn og voksen er præget af mere empati, da der er mere fokus på relationsopbygning og interaktion med børnene på en bevidst og organiseret måde. Fx bliver der i mindre grad brugt timeouter over for børnene efter projektets påbegyndelse. Derudover peger flere af de ansatte på, at børnene internt har fået et bedre forhold til hinanden, idet de er blevet bedre til at sætte ord på deres følelser og løse konflikter. Studiet viser, at det har været en udfordring, at projektet skulle udvikles og gennemføres på én og samme tid. Af interviewene fremgår det, at projektet blev påvirket af forsinkelser i forbindelse med fremsendelse af materialet til børnene og pædagogerne. Derudover har materialet, der blev udviklet til børnene, ikke haft en kvalitet, som gjorde, at børnene kunne håndtere det selv. Fx forudsætter brug af materialet gode sprogkundskaber og opleves besværligt for tosprogede børn og børn med sproglige vanskeligheder. Studiet viser endvidere, at det er afgørende for personalets motivation for og forpligtelse i forbindelse med projektet, at ledelsen i daginstitutionen udviser engagement, samt at der foreligger en gennemarbejdet projektplan. Dette gælder i varierende grad, hvorfor også personalets motivation varierer fra institution til institution. Endelig viser studiet, at der på en række områder er signifikante forskelle i vurderingen af projektet, afhængigt af om den ansatte har en pædagogfaglig uddannelse eller ej. Ansatte med en pædagogfaglig baggrund er generelt mere positivt indstillede over for projektet og oplever et større udbytte, bl.a. i forbindelse med vejledningsforløbene og børnematerialerne.

Design

Datamaterialet består af en spørgeskemaundersøgelse, som er udsendt til 21 børnehaver, der har deltaget i projektet ”Være Sammen”. Alle børnehaverne har besvaret spørgeskemaet, hvilket resulterer i svar fra 118 respondenter. Derudover er der foretaget fokusgruppe- og enkeltmandsinterview med det pædagogiske personale, vejledere og projektledelsen. Der blev foretaget fokusgruppeinterview i syv forskellige kollegagrupper, og i gennemsnit deltog 5-7 ansatte, både assistenter, pædagoger og pædagogiske ledere. Derudover blev ni vejledere og lederne af projektet også interviewet. Fokusgruppeinterviewene med vejlederne omhandlede oplæring af det pædagogiske personale, rollen som vejleder samt implementeringsprocessen. Enkeltmandsinterviewene med projektledelsen handlede om baggrunden for projektet samt ledelsens rolle i forløbet.

Referencer

Omdal, H. (2013). Være sammen, kompetanseløft i barnehagen: Rapport fra evalueringen av deltakernes vurderinger, opplevelser og erfaringer med kompetanseheving og kvalitetsutvikling i pilotbarnehagene i Være Sammen implementeringsåret 2011-2012. Ph.d.-afhandling. Universitetet i Agder, Kristiansand.

Opdragsgiver

Kunnskapsdepartementet/Utdanningsdirektoratet, Norge