Who should do What to Whom? Occupational Groups' Views on Special Needs.

Forfatter
Lindqvist, G.
Kilde
Ph.d.-afhandling. Jönköping University, Jönköping.
År
2013

Formål

Studiets hovedformål er at bidrage til viden om forskellige beskæftigelsesgruppers (pædagogers, specialpædagogers, pædagogmedhjælperes, speciallæreres, klasselæreres, temalæreres og skolelederes samt ledere i dagtilbuds) opfattelse af arbejde med børn, der har behov for specialstøtte i dagtilbud og skole (förskola og förskoleklass). Studiets fokus ligger hovedsageligt på to beskæftigelsesgrupper, nemlig specialpædagoger og ledere af dagtilbud og skoleledere.

Resultat

Studiets resultater viser, at forskellige beskæftigelsesgrupper har de samme, men også forskellige opfattelser af, hvorfor børn i dagtilbud/skole har behov for speciel støtte, og hvordan arbejdet med børnene bør udføres. For eksempel mener 80-100 % af alle grupperne, at specialpædagoger bør være placeret ude på dagtilbud/skoler, mens der findes mere varierede opfattelser af, om specialpædagogerne skal have ansvar for skoleudvikling og for at vejlede andet personale. Studiets resultater viser yderligere, at majoriteten af respondenterne i alle beskæftigelsesgrupper mener, at børns individuelle svagheder er en generel grund til, at børn har behov for specialstøtte i dagtilbuddene og skolen. Dette, sammen med den vanlige opfattelse, at støtte bør gives individuelt og med separate løsninger, repræsenterer begrænsninger for at gøre arbejdet i dagtilbud og skoler mere inkluderende.

Design

Studiet er opdelt i fire separate studier, hvoraf kun de tre første er relevante for børn i dagtilbud. Alle tre studier tager udgangspunkt i spørgeskemaundersøgelser. Studiet er udført i dels én svensk kommune (studie 1, 2 og 3), dels 262 svenske kommuner (studie 3). Det første studie undersøger pædagogers og pædagogmedhjælperes syn på børn med specielle behov i dagtilbud og skoler samt specialpædagogers rolle i arbejdet med disse børn. Det andet studie udforsker ledere af dagtilbuds og skolelederes syn på, hvordan dagtilbud/skoler kan hjælpe børn med særlige behov. Det tredje studie beskriver forskellige beskæftigelsesgruppers opfattelse af specialpædagogernes arbejde og deres faglighed. Dels analyseres data fra en kommune i relation til følgende beskæftigelsesgrupper: pædagoger, specialpædagoger, pædagogmedhjælpere, speciallærere, klasselærere, temalærere og ledere af dagtilbud og skoleledere. Dels indeholder studiet også resultater fra et spørgeskema besvaret af den øverste forvaltning indenfor dagtilbud og skole i 262 kommuner.

Referencer

Lindqvist, G. (2013). Who should do What to Whom? Occupational Groups' Views on Special Needs. Ph.d.-afhandling. Jönköping University, Jönköping.

Opdragsgiver

Uoplyst