Dimensioner av konstruktiv konkurrens: konstruktiva konkurrensformer i förskola, skola och gymnasium.

Forfatter
Sheridan, S.; Williams, P.
Kilde
Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.
År
2007

Formål

Studiet har til formål at undersøge og analysere konceptet konstruktiv konkurrence i forskellige pædagogiske sammenhænge og at kortlægge hvilke strukturer og betingelser som fremmer denne type konkurrence i den del af uddannelsessystemet som er rettet mod børn og unge. Forskerne definerer konstruktiv konkurrence som det at udvikle egne, andres og fælles mål og strække sig ud over sit forventede potentiale, mens destruktiv konkurrence defineres som det at konkurrere imod hinanden for at hindre modpartens præstation. Forskningsspørgsmålene er: Hvilken betydning tillægger børn, voksne og lærere konstruktiv konkurrence som et didaktisk element i læringskontekster? Hvordan oplever børn, voksne og lærere at konstruktiv konkurrence udvikler sig i forskellige læringssituationer? Hvad får børn, voksne og lærere til at konkurrere i læringssituationer? Hvordan føler, kommunikerer og handler folk i konkurrencesituationer?

Resultat

Forfatteren fandt at børn og navnlig unge ser konkurrence som en del af deres daglige liv og læring i skolen, mens lærere oplever konkurrence som et destruktivt aspekt i en læringssituation og derfor er væsentlig mere negative over for konkurrence. Forskerne udfordrer opfattelsen af at konkurrence og samarbejde er hinandens modsætninger, og sætter i stedet fokus på muligheden for fælles læring gennem den konstruktive konkurrence og på viden som en ubegrænset ressource. Forfatteren konkluderer at dagtilbuds- og skolemiljøer er i stand til at opfylde alle nødvendige betingelser for udvikling af konstruktiv konkurrence blandt børn og unge. Det er i den forbindelse vigtigt at det pædagogiske personale har fokus på de langsigtede mål så børnene ikke fortaber sig i konkurrencen, men ser den i en større læringsmæssig sammenhæng.

Design

Undersøgelsen er et etnografisk tværsnitsstudie der involverer semistrukturerede interview med 78 børn (5-18-årige) og 25 voksne.

Referencer

Sheridan, S.; Williams, P. (2007). Dimensioner av konstruktiv konkurrens: konstruktiva konkurrensformer i förskola, skola och gymnasium. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.

Opdragsgiver

Vetenskabsrådet i Sverige