“Cautionary tales on interrupting children’s play: a study from Sweden”.

Forfatter
Weldemariam, K.
Kilde
Childhood Education, 90(4), 265-271.
År
2014

Formål

Studiets formål er at belyse voksnes involvering i børns leg i en svensk daginstitution (preschool).

Resultat

Anden forskning viser, at voksnes rolle er væsentlig for børns leg, fx ved at voksne skaber rammer og hjælper børn med lege, som børnene ikke kan igangsætte alene. Analysen af udvalgte legeepisoder i den undersøgte daginstitution viser, hvorledes de voksne i denne daginstitution ikke altid understøtter børns leg, men derimod forstyrrer børns egne igangværende legeaktiviteter, når de afbryder, korrigerer eller irettesætter børn. Selvom det ikke er de voksnes hensigt, så forstyrrer de ikke kun legen, men ligeledes børnenes egne tankeprocesser og egen meningsskabelse. Forfatteren pointerer, at selvom man som voksen ikke kan undgå at afbryde børns egne legeaktiviteter i en daginstitutionskontekst, så bør man som voksen være opmærksom på at minimere de negative konsekvenser, afbrydelserne kan have for børn.

Design

Artiklen baserer sig på et mindre etnografisk-studie. Den primære metode er observation. Der er foretaget 3 dages observationer af forskellige episoder med leg i en svensk daginstitution. Observationen foregik hovedsageligt i tidsrum med fri leg og ikke i forbindelse med aktiviteter, som var organiseret af pædagogerne. Episoderne med leg blev optaget på video og analyseret med fokus på de måder, hvorpå voksne involverer sig i børns leg. I studiet inddrages relevant litteratur om børn og leg.

Referencer

Weldemariam, K. (2014). “Cautionary tales on interrupting children’s play: a study from Sweden”. Childhood Education, 90(4), 265-271.

Opdragsgiver

ikke oplyst