“Early Childhood Educational and Care Institutions as Learning organizations”.

Forfattere
Vannebo, B.
Gotvassli, K.
Kilde
Journal of Early Childhood Education Research, 3(1), 27-50.
År
2014

Formål

I Norge er der en politisk forventning om, at daginstitutioner skal udvikle sig til at være lærende organisationer. Undersøgelsens overordnede mål er at undersøge, hvordan lederne af daginstitutionerne opfatter begrebet ’den lærende organisation’, og hvordan de vil karakterisere en daginstitution som ’en lærende institution’. Derudover undersøges det, hvordan institutionslederne (managers) i praksis møder kravet om at være en lærende organisation og dermed beskriver, hvordan de omsætter de politiske anbefalinger til praksis.

Resultat

Studiet finder, at der er betydelige forskelle i den måde, institutionslederne (managers) fortolker begrebet ’en lærende organisation’ på. Lederne forstår typisk den lærende organisation som en organisation, der skal være lærende for børnene. Dermed overser de, at en lærende organisation i lige så høj grad drejer sig om personalets læring. Selvom lederne er relativt uafklarede med hensyn til, hvad der menes med at være en lærende organisation, så har de alligevel udviklet en praksis, der tager højde for og inddrager vigtige aspekter af den lærende organisation. Et aspekt, som inddrages, er fx sammenhængen mellem sociokulturelle faktorer og læring, men lederne tænker nærmest udelukkende på børnenes læring. Lederne har svært ved at tænke den lærende organisation ind som en måde at udvikle hele organisationen på. På denne baggrund konkluderes det, at der er en stor udfordring forbundet med at implementere den lærende organisation i sektoren, og at det langtfra er sket endnu.

Design

Datagrundlaget udgøres af 10 interviews med institutionsledere (managers) af daginstitutioner i Nord-Trøndelag, hvor to kommuner er udvalgt – en bykommune og en landkommune. Informanterne kommer fra 6 offentlige og 4 private ECEC-institutioner. Institutionernes størrelse går fra 20 til 100 børn. Data er indsamlet vha. dybdegående interviews. Analysen er baseret på en trinvis deduktiv tilgang, der bevæger sig fra rå data til begreber og teorier. Analyse og kodning har, så vidt det har været muligt, forsøgt at undgå be- eller afkræftelse af modeller eller teorier.

Referencer

Vannebo, B. & Gotvassli, K. (2014). “Early Childhood Educational and Care Institutions as Learning organizations”. Journal of Early Childhood Education Research, 3(1), 27-50.

Opdragsgiver

ikke oplyst