“Children’s Use of Everyday Mathematical Concepts to Describe, Argue and Negotiate Order of Turn”.

Forfatter
Bevemyr, M.
Kilde
I: Bergman, L. m.fl. (red.): Childhood, learning and didactics. Educare-vetenskapliga skrifter, 2014:2. Malmö: Malmö Högskola. 63-87.
År
2014

Formål

Formålet med dette studie er at undersøge, hvordan børn i en kommunal børnehave bruger matematiske principper (everyday mathematical concepts) i sociale interaktioner. Mere specifikt belyser studiet, hvordan børn gør brug af matematiske principper, når de skal finde ud af, hvis tur det er til at spille computer.

Resultat

Børnene benyttede ord og vendinger til at beskrive rækkefølgen, og hvor i rækken de selv befandt sig – deres ordinale position. Ikke kun udtryk som "Jeg er efter hende" og "Det min tur", men også udtryk indeholdende ordenstal som "Jeg er nummer tre" bruges til at argumentere for deres plads i rækkefølgen. Disse ord og udtryk er måske ikke en fuldt dækkende beskrivelse af den nøjagtige placering i rækkefølgen, men for den specifikke aktivitet er ordene, der anvendes, tilstrækkelige til at argumentere for, hvis tur det er. Børnene bruger deres egne udtryk for den specifikke aktivitet og kender den præcise betydning af udtrykkene. Studiet viser således, at der i interaktionen blandt børn bruges matematiske principper (concepts), som vil kunne overføres til mere formelle matematiske principper. Dette kræver dog, at pædagogerne bruger sådanne interaktioner blandt børnene til at lære dem mere formelle matematiske principper.

Design

Studiets datagrundlag var 5 børn, som under fri-leg-perioder i en børneinstitution fik lov at sidde ved computeren selv. Aktiviteten var organiseret således, at børnene skulle skiftes til at spille på computeren. Mængden af tid, som hvert enkelt barn fik foran computeren, blev reguleret ved hjælp af et stopur, som børnene selv skulle sørge for at styre. Dataindsamlingen foregik ved videoobservation i det område, hvor computeren stod. Analysen bestod af 3 trin: Først blev episoder med såkaldt matematisk aktivitet identificeret i videomaterialet og udtaget til senere analyse. Dernæst blev disse episoder transskriberet og analyseret ud fra et deltagerorienteret perspektiv. Endelig blev de matematiske principper identificeret i børnenes forskellige sproglige udtryk, når de skulle beskrive, diskutere og forhandle, hvis tur det var til at sidde ved computeren. Disse begreber bliver herefter benævnt dagligdags matematiske principper.

Referencer

Bevemyr, M. (2014). “Children’s Use of Everyday Mathematical Concepts to Describe, Argue and Negotiate Order of Turn”. I: Bergman, L. m.fl. (red.): Childhood, learning and didactics. Educare-vetenskapliga skrifter, 2014:2. Malmö: Malmö Högskola. 63-87.

Opdragsgiver

ikke oplyst