The Playing Learning Child: Towards a pedagogy of early childhood.

Forfatter
Samuelsson, I. P.; Carlsson, M. A.
Kilde
Scandinavian Journal of Educational Research 52 (6) S. 623-641.
År
2008

Formål

Dette studie er en teoretisk artikel der har til formål først at gennemgå baggrunden for og karakteren af barnets leg og læring i børnehaven og i de tidlige skoleår. Dernæst at udbygge de seneste års forskningsresultater om børns læring i dagtilbud og sammenholde disse med curricula i de tidlige skoleår. Til slut er det studiets hensigt at bidrage med anbefalinger til en bæredygtig pædagogik i fremtiden der ikke adskiller leg fra læring.

Resultat

Studiet konkluderer at leg og læring kan blive integreret og anvendes i form af udviklingspædagogik i dagtilbud. Forskerne lægger vægt på at leg ikke er det samme som læring og omvendt, men at der er legedimensioner i læring og læringsdimensioner i leg som det er vigtigt at arbejde med i små børns læring og udvikling. Det er fx kreativitet, ”som om-lege”, mindfulness og mulighedstænkning. Den måde pædagogen organiserer barnets omgivelser og oplevelser på, er afgørende for børns læringsmuligheder. Derfor må pædagogen internalisere den pædagogiske læreplan og være i den hele tiden i sit arbejde, hvilket betyder at se muligheder alle steder i barnets omgivelser, at bidrage til et udfordrende og rigt miljø og at anvende sin viden til at skabe situationer, legemiljøer og opgaver hvor leg og læring integreres. Pædagogen skal være i stand til at sætte sig ind i barnets verden, og der bør være fokus på kommunikations- og interaktionsprocessen mellem børn og den voksne sådan at barnet kontinuerligt kan udfordres og opmuntres til at fortsætte med at skabe mening i verden. Det kræver at pædagogen simultant er børnecentreret og centreret om læringsobjektet.

Design

Studiet er et review over eksisterende forskning med henblik på at udvikle en udviklingspædagogisk teori.

Referencer

Samuelsson, I. P. & Carlsson, M. A. (2008). The Playing Learning Child: Towards a pedagogy of early childhood: Scandinavian Journal of Educational Research 52 (6) S. 623-641.

Opdragsgiver

Ikke oplyst