Forskning om villkor för yngre barns lärande i förskola, förskoleklass och fritidshem.

Forfatter
Persson, S.
Kilde
Stockholm: Vetenskapsrådet.
År
2008

Formål

På baggrund af svensk forskning fra 1990-2007 kortlægger og analyserer studiet betingelserne for børns læring i dagtilbud, børnehaveklasse og fritidsordning. Læring forstås bredt, og kortlægningen dækker studier af børn som lærende, læreprocesser og læringens genstand i deres institutionelle, historiske og sociale kontekst. Studiet fokuserer desuden på betydningen af at dagtilbud og fritidsordninger er frivillige, mens skolen er obligatorisk.

Resultat

Den største del af den gennemgåede forskning har et kvalitativt design og studerer få institutioner. Teorier og teoriudvikling fra forskningen har samlet set et pluralistisk perspektiv. Der peges på tre forhold der har betydning for børns læring: 1) institutionens placering i uddannelsessystemet, 2) de institutionelle og historiske traditioner som påvirker pædagogers/læreres praksis, 3) den samfundsmæssige funktion og status institutionen har. Rapporten afsluttes med en kritisk diskussion samt forslag til fremtidig forskning. Studiet viser i øvrigt at børnehavernes og fritidshjemmenes underordning i uddannelsessystemet influerer pædagogernes praksis.

Design

Studiet er gennemført ved at finde og analysere forskningsrapporter fra den svenske forskning på feltet. Forskningskortlægningen dækker perioden 1990-2007.

Referencer

Persson, S. (2008). Forskning om villkor för yngre barns lärande i förskola, förskoleklass och fritidshem. Stockholm: Vetenskapsrådet.

Opdragsgiver

Vetenskapsrådet i Sverige