Mellem fastholdelse og forandring: Om Pædagogernes identitetsstrategier i mødet med de pædagogiske læreplaner i daginstitutionen. København: Learning Lab Denmark, DPU.

Forfatter
Mathiessen, P. O.
År
2008

Formål

Studiet er en analyse af pædagogers håndtering af deres fagidentitet i relation til kravet om læring ved implementering af pædagogiske læreplaner. Det stiller spørgsmålstegn ved hvordan pædagogers forforståelse og faglige og ideologiske udgangspunkt spiller sammen med læringskravet, og er således en analyse af pædagogers håndtering af deres egen fagidentitet. Studiets undersøgelsesspørgsmål er: Hvordan konstruerer man i den konkrete situation identitet i relation til kravet om læring, herunder hvilke barrierer og potentialer ligger der i at forene arbejdet med et læringsaspekt med oplevelsen af ens egen pædagogiske identitet?

Resultat

Forfatterne konkluderer at udvikling af professionel identitet er en kompliceret proces, og at der er behov for yderligere forskning i problemstillingen.

Design

Studiet er udført med et etnografisk design. Der er foretaget observationer og fokusgruppeinterview med personalet i to daginstitutioner.

Referencer

Mathiessen, P. (2008). Mellem fastholdelse og forandring: Om Pædagogernes identitetsstrategier i mødet med de pædagogiske læreplaner i daginstitutionen. København: Learning Lab Denmark, DPU.

Opdragsgiver

Studiet er finansieret af BUPL’s og SL’s udviklings- og forskningsfond samt af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.