Likestilt og forskjellig? Om menn og likestilling i barnehagen.

Forfattere
Kasin, O.
Slåtten, M.V.
Kilde
Nordisk barnehageforskning 9(8), 1-16.
År
2015

Formål

Undersøgelsen sigter mod at belyse konflikter i forbindelse med forventninger til mænds rolle i norske dagtilbud (barnehager). Studiet undersøger, hvordan studerende og ansatte forholder sig til det at være og at have mænd i dagtilbud.

Resultat

Undersøgelsen konkluderer, at et ensidigt fokus på repræsentationen af mænd i dagtilbud sandsynligvis skjuler snarere end klargør et behov for at udvikle pædagogiske praksisser, der fremmer en balanceret fordeling af køn. Studiets resultater viser, at informanterne er positivt indstillede over for at øge antallet af mænd i dagtilbud, men at informanterne samtidig udtrykker forskellige forventninger til mændenes rolle. I den del af undersøgelsen, der er foretaget blandt mandlige pædagogstuderende, viser studiet, at de er forbeholdne over for et fokus på at ansætte mænd, netop fordi de er mænd. I den del af undersøgelsen, der involverer personer tilknyttet dagtilbud, gives der udtryk for et ønske om at ansætte mænd, netop fordi de er mænd og forskellige fra kvinder: Mænd kan bibringe diversitet til dagtilbuddet. Studiet viser, at mandligt personale på forskellige niveauer kan forstås som fremmende en balanceret og ligestillet fordeling af køn. På et samfundsmæssigt plan kan flere mænd i dagtilbud forstås som udtryk for en liberal politik, der vil fremme lige rettigheder og muligheder for arbejdsmarkedsdeltagelse. På et institutionelt niveau afhænger ligheden af aktiviteter og pædagogik. På et individuelt plan kan lighed blandt køn forstås som praksisser imellem personale, som forhindrer stereotype forestillinger om køn. Det kan også give børnene lige muligheder på tværs af kønsskel.

Design

Studiet bygger på to runder af interviews fra 2009 og 2010: dels 11 individuelle interviews med mandlige pædagogstuderende fordelt på samtlige semestre på pædagoguddannelsen (førskolelærerutdanningen) på Høgskolen i Oslo, dels 12 individuelle interviews med fire dagtilbudsledere (barnehageledere), fire praktikvejledere (øvningslærere), to tillidsrepræsentanter (tillitsvalgte) samt to lærere fra pædagoguddannelsen (pedagogikklærere). Alle interviews er båndet og efterfølgende transskriberet. Interviews er analyseret med udgangspunkt i, hvordan det at have flere mænd i dagtilbud kan ses som udtryk for ligestillingstiltag. Analysen inddrager undervejs lignende forskning på området.

Referencer

Kasin, O. & Slåtten, M.V. (2015). Likestilt og forskjellig? Om menn og likestilling i barnehagen. Nordisk barnehageforskning 9(8), 1-16.

Opdragsgiver

uoplyst