Handdockans kommunikativa potential som medierande redskap i förskolan.

Forfatter
Ahlcrona, M. F.
Kilde
Göteborg: Institutionen för pedagogik och didaktik, Göteborgs Universitet.
År
2009

Formål

Studiet har til formål at generere viden om hånddukkens relationelle, sproglige og handlingsmæssige potentiale som redskab til børns kommunikation og læring i dagtilbud. Forskeren har en kulturel og uddannelsesmæssig baggrund fra Kroatien og har arbejdet med hånddukker der. Forskerens indgang til emnet stammer således fra en undren over at hånddukker ikke i særlig høj grad bruges som redskaber i de svenske dagtilbud.

Resultat

Studiet viser at hånddukken er et vigtigt redskab til kommunikation og læring. Hånddukkens evne til at fungere som et relationelt, sprogligt og handlingsorienteret redskab er vigtig for barnets sproglige, sociale og æstetiske udvikling i dagtilbuddene.

Design

Studiet er et etnografisk feltstudie hvor forskeren har fungeret som lærer for den undersøgte gruppe på 20 børn. På denne måde har forskeren kunnet deltage i praksis over en periode på 11 måneder og har derigennem indsamlet datamateriale bestående af samtaler, observationer, børnenes tegninger og fotografier.

Referencer

Ahlcrona, M. F. (2009). Handdockans kommunikativa potential som medierande redskap i förskolan. Göteborg: Institutionen för pedagogik och didaktik, Göteborgs Universitet.

Ahlcrona, M. F. (2012) The Puppet’s Communicative Potential as a Mediating Tool in Preschool Education. International Journal of Early Childhood 44(2), 171-184

Opdragsgiver

Studiet er en ph.d.-afhandling fra Göteborgs Universitet.