Sosiokulturelle perspektiver på samtalen som læringsarena – spørsmål som inviterer til språklig aktivitet.

Forfatter
Gjems, L.
Kilde
Tidsskriftet FoU i praksis, 3(2), S. 9-24.
År
2009

Formål

Studiet har til formål at afdække hvordan pædagoger kan invitere børn til samtale og støtte deres sproglige aktivitet. Fokus er især hvorvidt åbne versus lukkede spørgsmål fremmer eller hæmmer børns deltagelse og sproglige udvikling.

Resultat

Forskellige børn inviteres og inspireres til deltagelse på forskellige måder. Pædagoger skal støtte børnene i deres skabelse af mening gennem samtale der bygger på barnets interesser og sproglige forudsætninger. Lukkede spørgsmål kan virke støttende og give et konkret udgangspunkt for især de treårige børn – og yngre – mens åbne spørgsmål retter sig bedst mod de mere erfarne sprogbrugere på fire-fem år.

Design

Studiet er et kvalitativt observationsstudie foretaget i to afdelinger i en norsk daginstitution for 1-5-årige uden nogen diakronisk dimension inkorporeret. Forskeren har besøgt institutionen 14 gange gennem fire måneder, og der er indsamlet videoobservationer af spontane, mindre gruppesamtaler mellem pædagoger og børn svarende til 8,5 timer.

Referencer

Gjems, L. (2009). Sosiokulturelle perspektiver på samtalen som læringsarena – spørsmål som inviterer til språklig aktivitet. Tidsskriftet FoU i praksis, 3(2), S. 9-24.

Opdragsgiver

Studiet er finansieret af Forskningsrådet i Norge under programmet Praksisrettet FoU for barnehage, grunnopplæring og lærerutdanning.