Samma, lika, alla är unika: En analys av jämställdhet i förskolepolitik och praktik.

Forfatter
Edström, C.
Kilde
Umeå: Doktorsavhandlingar i Pedagogiskt arbete, 36, Department of Science and Mathematics Education, Umeå University.
År
2010
ISBN
978-91-7459-078-4

Formål

Formålet med afhandlingen er at beskrive og kritisk analysere hvordan ligestilling håndteres i svensk daginstitutionspolitik på statsligt og kommunalt plan og i praksis.

Resultat

Studiet finder at styringsdokumenterne peger på pædagogerne som en del af både udfordringen og løsningen i forhold til at skabe ligestilling. Tidligere har fokus i den politiske debat været rettet mod den skæve kønsbalance, hvor fokus nu er på pædagogernes kompetencer til at arbejde med ligestilling i dagtilbuddet. Ligestillingsdiskurserne er tilsyneladende centreret om at skabe lighed mellem kønnene hvor det først og fremmest er pigerne der skal gøres lige med drengene. Studiet finder desuden at den politiske diskurs om ligestilling for daginstitutionsområdet har været den samme over lang tid og at diskurserne ikke er koblet til spørgsmål om magt og kønsorden.

Design

Afhandlingen er baseret på fire artikler som hver især behandler et område af den overordnede problemstilling. Samlet set bygger afhandlingen på dokumentstudier af statslige og kommunale nøgledokumenter og interviews med kommunale embedsmænd fra fire socialdemokratisk ledede kommuner og praktikere fra tre forskellige daginstitutioner i en middelstor kommune som har arbejdet særligt med ligestilling. Desuden sammenligner studiet svensk og skotsk ligestillingspolitik på daginstitutionsområdet.

Referencer

Edström, C. (2010). Samma, lika, alla är unika: En analys av jämställdhet i förskolepolitik och praktik. Umeå: Doktorsavhandlingar i Pedagogiskt arbete, 36, Department of Science and Mathematics Education, Umeå University. Edström, C. (2005). ”Is there more than just symbolic statements?: Gender Equality as part of Swedish State Educational Politics”. Tidskrift för lärarutbildning och forskning, 12(3), 103-130. Edström, C. (2009). ”Lite vid sidan om den kommunala ordningen: En analys av fyra kommuners arbete med jämställdhet i förskolan”. I. Wernersson (red). Genus i förskola och skola: Förändringar i policy, perspektiv och praktik. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis, Göteborgs universitet. Edström, C. (ikke publiceret). ”Gör det någon skillnad?: Tre arbetslags arbete med jämställdhet i förskolan”. Indsendt til Nordic Studies in Education. Edström, C. (2009). ”Pre-school as an Arena of Gender Policies: The examples of Sweden and Scotland”. European Educational Research Journal, 8(4), 534-549.

Opdragsgiver

Vetenskapsrådet og Umeå universitet