”Matematisk meningsskaping i barns lek - En casestudie”.

Forfatter
Flottorp, V.
Kilde
Nordisk Barnehageforskning, 3(3), 95-104.
År
2010

Formål

Formålet med studiet er at eksemplificere hvordan børn kan skabe matematisk mening i deres lege og aktiviteter, og at undersøge hvordan denne meningsskaben kommer til udtryk. Matematisk mening kan skabes af mange forskellige udtryk, fx verbale, kropslige og fysiske, og viser sig blandt andet gennem tælling, måling, systematisering og kategorisering. Studiet ser på matematik i børns naturlige situationer, fx legesituationer hvor børnene bygger med klodser, tegner, taler sammen eller spiller spil.

Resultat

Studiet konkluderer, at børnene i studiet anvender matematisk ræsonnement fordi det i situationen tilfører mening til deres leg. Dette viser sig fx ved at børnene skaber struktur ved klassifikation og spejlsymmetri i deres leg. Børnenes matematiske ræsonnementer bliver ikke kun formidlet gennem tale, men også i børnenes gestik og handlinger. Fx deler børnene legetøjet mellem sig så de begge har samme type og samme antal stykker legetøj. Studiet konkluderer at det skal være nødvendigt for børnene at verbalisere noget før det er meningsfuldt for dem at udtrykke sig gennem ord. De matematiske elementer optræder derfor hvor det er naturligt for børnene i deres leg.

Design

Undersøgelsen er baseret på en case som består af en videoobservation af tre-fire minutters varighed. Observationen viser to femårige drenge med en anden etnisk baggrund end norsk der leger i sandkassen i en børnehave. Observationen analyseres ud fra en semiotisk tilgang.

Referencer

Flottorp, V. (2010). ”Matematisk meningsskaping i barns lek - En casestudie”. Nordisk Barnehageforskning, 3(3), 95-104.

Opdragsgiver

uoplyst