“God ljudmiljö i förskola och skola – krav på rum, bygg- och inredningsprodukter för minskat buller”.

Forfattere
Hult, M.
Agge, A.
Larsson, P.
Persson Waye, K.
Kilde
Göteborg: Enheten för Arbets- och miljömedicin, Avdelingen för Samhällsmedicin och Folkhälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
År
2011
ISBN
978-91-978916-5-3

Formål

Det overordnede formål med undersøgelsen er at forbedre indemiljøet i skole og dagtilbud gennem forbedringer af lydmiljøet. Sigtet med studiet er at præsentere eksempler på foranstaltninger, der kan foretages for at dæmpe støj, samt at give anbefalinger til, hvilke lydkrav det er passende at stille til forskellige rum i dagtilbud.

Resultat

Undersøgelsen viser, at pædagogerne generelt var mere tilfredse med støjniveauet i institutionerne efter renoveringsarbejdet, en tilfredshed, der blev målt både tre og ni måneder efter renoveringen. Forfatterne fandt endvidere, at det var svært at finde præcise og sammenlignelige mål for de lydtekniske egenskaber ved forskellige materialer og produkter, da producenterne havde anvendt forskellige standarder i udarbejdelsen af produktinformationerne. Forfatterne konkluderer, at der ved bygning og renovation af institutioner ikke blot bør være fokus på absorption af lyd, men mindst lige så meget på at designe rum, der ikke producerer støj, og som bidrager til en hyggelig atmosfære, sådan at muligheden for stress og evt. høj stemmeføring reduceres.

Design

Undersøgelsen består af to dele. I første del undersøges markedet for materialer til forbedring af lydmiljøet i dagtilbud, og disse materialers lydmæssige egenskaber undersøges på baggrund af oplysninger fra producenterne. I anden del undersøges forandringer i lydmiljøet i syv afdelinger i tre forskellige dagtilbud, efter at disse er blevet renoveret med materialer fra første del af studiet. Forandringerne måles dels gennem før- og eftermålinger af forskellige akustiske forhold, herunder lydniveauet i institutionen, dels gennem en undersøgelse af pædagogernes oplevelse af arbejdsmiljøet, før og efter at renoveringerne er gennemført med henblik på støjreduktion.

Referencer

Hult, M., Agge, A., Larsson, P. & Persson Waye, K. (2011). “God ljudmiljö i förskola och skola – krav på rum, bygg- och inredningsprodukter för minskat buller”. Göteborg: Enheten för Arbets- och miljömedicin, Avdelingen för Samhällsmedicin och Folkhälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Persson Waye, K. (2011). ”God ljudmiljö i förskola – samband mellan ljudmiljö, hälsa och välbefinnande före och efter åtgärdsprogram”. Göteborg: Enheten för Arbets- och miljömedicin, Avdelingen för Samhällsmedicin och Folkhälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Opdragsgiver

Mölndals stad