”Nuets didaktik. Förskolans lärare talar om läroplan för de yngsta”.

Forfatter
Jonsson, A.
Kilde
Göteborg: Göteborgs universitet.
År
2011

Formål

Formålet med studiet er at udvikle viden om, hvordan pædagoger, der arbejder med børn i alderen nul til tre år, opfatter og beskriver dagtilbuddets læreplan. Særligt undersøges det, hvad pædagoger beskriver som centralt for børn at lære, og hvordan børnene kan lære det. I studiet arbejdes med en udvidet forståelse af læreplan, der omfatter både styringsdokumenter, der beskriver arbejde og indhold i dagtilbuddet, og hvad der bliver sagt og gjort i dagtilbuddet.

Resultat

Resultaterne viser, at arbejdet med børns læring og udvikling hovedsageligt synes at ske ’her og nu’ og i mindre grad ud fra planlagte forløb. Derfor arbejdes med begrebet ’nuets didaktik’, der beskriver den læreplan, der udtrykkes i interviewene, og som indeholder konkretisering, et tidsaspekt samt et tydeligt børneperspektiv. Nuets didaktik karakteriseres ved, at pædagogernes didaktiske overvejelser kobles til de nære, aktuelle situationer. Pædagogerne ser personlighedsudvikling og social tilpasning som det ubetinget vigtigste mål i arbejdet med de yngste børns læring og udvikling, samt at leg har samme værdi som mere specifikt indhold som matematik og naturvidenskab. Dog beskriver pædagogerne, at barnets egne interesser og behov altid går forud for læreplanen og pædagogernes intentioner.

Design

Datamaterialet består af udskrifter af semistrukturerede interviews med 15 pædagoger. Undersøgelsesdesignet bygger på en fænomenografisk tilgang, hvor fokus er på, hvordan mennesker opfatter noget i en bestemt kontekst. Denne tilgang er udgangspunktet for analyserne af interviewene, hvor karakteristiske kategorier for den læreplan, pædagogerne beskriver, bliver konstrueret.

Referencer

Jonsson, A. (2011). ”Nuets didaktik. Förskolans lärare talar om läroplan för de yngsta”. Göteborg: Göteborgs universitet.

Opdragsgiver

Vetenskapsrådet