”Att ordna, från ordning till ordning. Yngre förskolebarns matematiserende”.

Forfatter
Reis, M.
Kilde
Göteborg: Göteborgs universitet.
År
2011
ISBN
978-91-7346-713-1

Formål

Afhandlingens formål er at undersøge, hvordan børn i dagtilbud i alderen et til tre år udvikler deres matematiske evner. Undersøgelsen bygger på en hypotese om, at børn over tid udvikler deres evner til at ordne forskellige typer materiale, og at udviklingen af disse evner videre er et udtryk for en udvikling af børnenes uformelle matematiske evner.

Resultat

Gennem detaljerede beskrivelser af småbørnenes leg med ringe og kopper viser forfatteren, hvordan børnenes evner til at ordne legetøjet udvikles, og hvilke forskellige strategier børnene gør brug af. Afhandlingen viser, at børn i alderen et til tre år evner at ordne en dimension ad gangen; først forskellen på ringe og kopper, dernæst hvilket tårn de tilhører. Derefter evner barnet at adskille i størrelsesdimensioner for endelig at identificere, at ringene og kopperne alle har en plads i rækkefølgen. Resultaterne peger hen imod en udvikling af børnenes uformelle matematiske evner.

Design

16 børn blev et ad gangen sat til at lege med forskelligt materiale, især ringe og kopper, der kan stables til tårne, idet børnenes leg med disse materialer blev set som et udtryk for børnenes uformelle matematiske evner. Børnenes leg blev optaget på video i 29 dage i en periode, der strakte sig over syv måneder, og i alt blev 47½ time optaget. I disse lege registrerede forfatteren i alt 624 aktiviteter. Karakteristiske aktiviteter, såsom at bygge tårne eller sortere kopper, som var blevet udført af flere børn og som var blevet udført ofte, blev udvalgt til analysen for at illustrere børnenes matematiske evner.

Referencer

Reis, M. (2011). ”Att ordna, från ordning till ordning. Yngre förskolebarns matematiserende”. Göteborg: Göteborgs universitet.

Opdragsgiver

Högskolan i Borås