”Preschoolers' psychosocial problems: In the eyes of the beholder? Adding teacher characteristics as determinants of discrepant parent-teacher reports”.

Forfattere
Berg-Nielsen, T.S.
Solheim, E.
Belsky, J.
Wichstrøm, L.
Kilde
Child Psychiatry Hum Dev, 43, 393–413.
År
2011

Formål

Studiet har primært til formål at undersøge faktorer, der spiller ind på forældres og pædagogers (u)enighed om børns psykiske problemer. Ligeledes undersøges det, hvilke børn pædagoger og forældre primært er uenige om: om det er børn, der opfattes som urolige, eller børn, der synes at være veltilpassede.

Resultat

Studiet viser, at forældrene i højere grad end pædagogerne ser problemer i børnenes adfærd. Især hvad angår indadreagerende adfærd anså forældrene i højere grad barnets adfærd som problematisk. I de tilfælde, hvor pædagogerne vurderede, at et barn havde psykiske problemer, kunne der ses en sammenhæng mellem pædagogens forhold til barnet, der i disse tilfælde ofte var præget af konflikt. Sammenlignet med forældrenes vurderinger blev pigers adfærd af pædagogerne vurderet som meget mindre problematisk end drengenes adfærd.

Design

Studiet er et kohortestudie af 732 fireårige børn i Trondheim, hvor data er indsamlet med det formål at sammenligne forældres og pædagogers opfattelser af børnene og for at indfange forskellige faktorer ved forældre og pædagoger. Materialet er indsamlet i forbindelse med børnenes besøg på børneklinikker sammen med deres forældre og indsamlet gennem psykiatriske interviews vedrørende børnenes mentale tilstand, observationer af barnet og kliniske test. Ligeledes udfyldte forældrene spørgeskemaer om barnet, ligesom forældrenes stressniveau og psykopatologi blev vurderet, og pædagogerne udfyldte et spørgeskema om barnet, hvor de også angav deres uddannelse, erfaring og relation til barnet.

Referencer

Berg-Nielsen, T.S., Solheim, E., Belsky, J. & Wichstrøm, L. (2011). ”Preschoolers' psychosocial problems: In the eyes of the beholder? Adding teacher characteristics as determinants of discrepant parent-teacher reports”. Child Psychiatry Hum Dev, 43, 393–413.

Opdragsgiver

Norges forskningsråd, Helse Midt-Norge & Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet