”Til-pasning? At være nyuddannet pædagog og professionsbachelor i 0-6 års institutioner”.

Forfattere
Bøje, J.D.
Nielsen, S.B.
Kilde
Roskilde: Roskilde Universitet: Center for Velfærd, Profession og Hverdagsliv.
År
2011
ISBN
978-87-7349-777-7

Formål

Formålet med studiet er todelt. Forfatterne vil undersøge, hvordan nyuddannede pædagoger orienterer sig og skaber strategier i arbejdet som pædagog. Desuden ønsker de at undersøge, hvordan disse orienteringer og strategier bliver del af en udvikling, fastholdelse og reproduktion af det pædagogiske arbejde. Studiet beskriver pædagogernes opfattelser og holdninger til overgangen fra at være studerende til at være professionel.

Resultat

Studiet viser, at mange studerende bruger uddannelsen som et springbræt til videre karriere, og forfatteren konstaterer på baggrund af nationale arbejdsmarkedsanalyser, at der er for få mænd i branchen. Dybdeanalysen viser, at den ene nyuddannede pædagog bevæger sig mellem nærhed og distance i sit arbejde. Hun har en klar opfattelse af, hvilke kompetencer og tilgange hun ønsker at have som pædagog, og hun formår at se disse kvaliteter i sine kollegaer. Resultaterne viser, at de nyuddannede pædagoger retter kritik mod uddannelsen og uddannelsessystemet. Mange oplever, at det er alt for let at komme gennem uddannelsen, selvom mange af deres medstuderende mangler motivation og interesse. De studerende mener, at enkelte tidligere studiekammerater ikke er egnet til at varetage en stilling som pædagog. Desuden mener deltagerne, at de gennem deres studieforløb ikke har fået den nødvendige feedback fra deres lærere og vejledere. Endvidere har de et behov for at markere forskellen mellem pædagoger og pædagogmedhjælpere. Deltagerne føler, at arbejdet som pædagog er nedgraderet, og begrunder det med, at de oplever, at mange kun ser dem som ”børnepassere”.

Design

I alt deltog 12 nyuddannede pædagoger fra dagtilbud og fritidshjem i projektet. Fire af pædagogerne var ansat i dagtilbud. Pædagogerne blev interviewet enkeltvis eller i fokusgrupper om oplevelsen af deres nuværende arbejdssted og overgangen fra studie til arbejdsliv. Forfatterne foretog en dybdeanalyse, hvor én pædagogs overgang blev analyseret meget grundigt gennem interview og observationer.

Referencer

Bøje, J.D. & Nielsen, S.B. (2011). ”Til-pasning? At være nyuddannet pædagog og professionsbachelor i 0-6 års institutioner”. Roskilde: Roskilde Universitet: Center for Velfærd, Profession og Hverdagsliv.

Opdragsgiver

BUPL’s forskningsfond