”Negotiating Grasp: Embodied Experience with Three-dimensional Materials and the Negotiations of Meaning in Early Childhood Education”.

Forfatter
Fredriksen, B.C.
Kilde
Oslo: Oslo School of Architecture and Design.
År
2011
ISBN
978-82-547-0237-6

Formål

Afhandlingen har to primære formål. Det ene er at illustrere nødvendigheden af at respektere små børns eksperimentelle og kropslige måder at lære på og deres måder at konstruere mening på. Det andet formål er forstå børns brug af 3D-materialer i uddannelsessammenhæng og skabe viden om, hvordan dette bidrager til børnenes meningskonstruktioner. 3D-materiale refererer til materiale, der er konkret og håndgribeligt, såsom ler, sand, garn og papkasser, mens forhandling og konstruktion af mening refererer til en tilegnelse af viden, dvs. læring, som en social og ikke blot individuel proces.

Resultat

I studiet præsenteres konkrete eksempler på, hvordan børns konstruktion af mening finder sted, når børnene leger med 3D-materialet. Børnene kommer ind i et rum, hvor de præsenteres for materialerne og får lov til frit at lege med dem i et stykke tid, og gennem observationer af dette vises, hvordan børnenes udfordringer med materialet fører til konstruktion af mening, det vil sige læreprocesser. Det konkluderes, at mening finder sted gennem processer, der kombinerer børnenes eksperimentelle brug af materialerne i samspil med andre børn. Gennem kropslige og selvvalgte aktiviteter med 3D-materialerne konstrueres børnenes mening gennem deres kropsliggørelse og gennem de fysiske og de sociale omgivelser.

Design

I et dagtilbud planlagde og tilrettelagde forfatteren ni situationer, hvor to børn i alderen tre til fem år blev inviteret ind i et rum for at lege med forskellige slags materialer, såsom garn, ler, sand eller pap, som forfatteren havde lagt frem. For at kunne studere børnenes konstruktioner af mening skrev forfatteren efterfølgende noter til situationerne, der også blev videofilmet. De empiriske data blev analyseret i NVivo, et computerprogram til kvalitativ dataanalyse.

Referencer

Fredriksen, B.C. (2011). ”Negotiating Grasp: Embodied Experience with Three-dimensional Materials and the Negotiations of Meaning in Early Childhood Education”. Oslo: Oslo School of Architecture and Design.

Opdragsgiver

Norges Forskningsråd