”Social status and communicative competence in preschool years. An observation-based approach”.

Forfatter
Nærland, T.
Kilde
Oslo: Institutt for Spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo.
År
2011

Formål

Det overordnede formål med afhandlingen er at undersøge social status og kommunikative kompetencer blandt børn i dagtilbud med afsæt i en observationsbaseret tilgang.

Resultat

Overordnet set viser studiet, at børn, der karakteriseres som sociale, kendetegnes ved, at de har en tydelig, forståelig og venlig måde at være på. Børnenes sociale rolle er mere påvirket af, hvor dygtige de er til at tale med hinanden og være i dialog med hinanden, end af mere formelle sproglige færdigheder såsom ordforråd og grammatiske færdigheder. Ligeledes konkluderer forfatteren, at børn interesserer sig mere for hinanden, jo ældre de bliver. For eksempel viser studiet, at børn under to år sjældent er sociale, men at børn, der er fyldt tre år, interagerer oftere med hinanden og fokuserer mere på hinanden. Resultaterne indikerer, at når børn er del af en gruppe, er det kun de meget aktive børn, der formår at tiltrække sig positiv opmærksomhed.

Design

Data blev indsamlet fra to afdelinger i et dagtilbud for studerendes børn, og i alt deltog 64 børn i undersøgelsen, 40 piger og 24 drenge. Data blev indsamlet på video, og indsamlingen foregik i dagtilbuddet på et tidspunkt på dagen karakteriseret ved høj grad af barn-barn-interaktion og en lav grad af strukturerede aktiviteter. Der blev optaget fra 18 steder, fra hvert sted blev tre femminutters sekvenser optaget, og der blev filmet fra to vinkler alle steder og i alle situationer. I alt blev der videooptaget i 20 timer og minimum 20 minutter pr. barn.

Referencer

Nærland, T. (2011). ”Social status and communicative competence in preschool years. An observation-based approach”. Oslo: Institutt for Spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo.

Opdragsgiver

Psykologisk institutt ved Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet har finansieret data og supervision. Institutt for Spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo har finansieret forskerens ph.d.-stipendium.