Different forms of assessment and documentation in Swedish preschools.

Forfatter
Vallberg-Roth, A.
Kilde
Nordisk Barnehageforskning 5(23), 1-8.
År
2012

Formål

Studiet har til formål at beskrive samt diskutere de svenske dagtilbuds vurderings- og dokumentationspraksisser set fra et didaktisk perspektiv. Dette gøres på baggrund af spørgsmålet: Hvilke former for dokumentation- og vurderingspraksisser findes i dagtilbud?

Resultat

Studiet viser, at der findes flere typer af dokumentation i dagtilbud. Det vil sige, at pædagogerne synes at skifte mellem forskellige måder at dokumentere og vurdere på. Der anvendes både summative og formative vurderinger samt anden form for dokumentation. Forskeren finder eksempler på alt fra pædagogisk dokumentation og porteføljer til individuelle udviklingsplaner, evidensrelaterede og standardiserede dokumenter såsom TRAS (Tidlig Registrering Af Sprogudvikling) og programmer for social og følelsesmæssig udvikling såsom SET (Social and Emotional Training), START og Second Step. Elektronisk dokumentation blev også fundet. Studiet nævner i forlængelse heraf et nyt koncept for dokumentation og vurderingspraksis, nemlig begrebet transformativ vurdering. I studiet beskrives transformativ vurdering som en ny dokumentations– og vurderingspraksis, der indeholder elementer fra både summative og formative vurderinger. Transformativ vurdering er, ifølge studiet, rettet mod at omforme de forskellige vurderinger og at lade dem spille sammen. Herved kan de indbyrdes forbundne og komplekse dokumentationstilgange rummes/sammensmeltes i én vurderingsform. Derudover finder studiet, at dokumentation i dagtilbuddet giver pædagogerne mulighed for at følge børns udvikling over tid, hvor det er udviklingen af det enkelte barns evner og færdigheder, der er i fokus. Dette giver ligeledes børnene mulighed for at følge egen udvikling og opleve en stolthed over egen fremgang. Dokumentationen har tillige den fordel, at den kan bruges til at give den rette støtte til børn, der har behov for særlig støtte, eller tidligt at udpege børn, der oplever særlige udfordringer.

Design

Dataindsamlingen består primært af resultater fra tidligere og nuværende undersøgelser i forbindelse med systematisk dokumentation og vurdering i svenske dagtilbud. Nærværende studie udarbejder således en syntese baseret på disse resultater. Dernæst udgøres data af interviews, der indgår i studiets konkluderende afsnit. Der er foretaget dokument- og tekstanalyser.

Referencer

Vallberg-Roth, A. (2012). Different forms of assessment and documentation in Swedish preschools. Nordisk Barnehageforskning 5(23), 1-8.

Opdragsgiver

Centrum för professionsstudier, Malmö högskola