Pædagoger i skyggen - om børnehavepædagogers kamp for faglig anerkendelse. Odense: Syddansk Universitetsforlag.

Forfatter
Nørregård-Nielsen, E.
År
2006

Formål

Formålet med studiet er at undersøge: 1) Hvilke generelle strukturer har indflydelse på pædagogers muligheder for at positionere sig selv som professionelle samt på deres mulighed for at definere det faglige indhold i deres profession? 2) I hvilken grad spiller generelle strukturer en rolle for pædagogernes professionelle selvforståelse samt for forældres og pædagogmedhjælperes forståelse for og anerkendelse af pædagogers arbejde og professionalitet? Studiet er en bearbejdet version af ph.d.-afhandlingen af samme navn.

Resultat

På baggrund af data identificeres fire idealtyper, delt op i grupper baseret på pædagogernes forskellige værdier: praktikerne, kollektivisterne, projektmagerne og de kompetencefokuserede. Generelt konkluderes det at mange pædagoger mener de har en faglig identitet, men at den ikke er stærk eller dybtfølt. Hverken forældre eller pædagogmedhjælpere vurderer pædagogernes faglighed som værende særlig klart defineret. Pædagogerne arbejder med deres professionalitet gennem kurser, men ofte er der ikke tids- og pengemæssige resurser til dette. Lederen i daginstitutionerne opleves som en der burde sikre fagligheden, men dette sker ikke i praksis. Mange pædagoger oplever at de mangler et forum til at diskutere faglige emner. I forhold til pædagogernes relation til stat og kommune hersker der uvished omkring pædagogernes relation til disse, hvilket igen understreger pædagogernes professionelle usikkerhed.

Design

Datagrundlaget består af en spørgeskemaundersøgelse besvaret af 3.536 informanter (1.777 pædagoger og 1.773 forældre) fra i alt 216 daginstitutioner samt kvalitative interview og observationer i 7 daginstitutioner. Data analyseres til dels ved hjælp af korrespondanceanalyse.

Referencer

Nørregård-Nielsen, E. (2006). Pædagoger i skyggen - om børnehavepædagogers kamp for faglig anerkendelse. Odense: Syddansk Universitetsforlag.

Opdragsgiver

Rockwool Fonden i Danmark