Vad händer med lärandets objekt? En studie av hur lärare och barn i förskolan kommunicerar naturvetenskapliga fenomen

Forfatter
Thulin, S.
Kilde
Växjö: Växjö University Press.
År
2006

Formål

Det overordnede formål med studiet er at undersøge hvordan pædagoger håndterer indholdsaspektet i ’Läroplan för förskolan (1998)’ i deres samtaler med børn. Forskningsspørgsmålene er: 1) ’Hvad kommunikeres som objekt for læring i en naturvidenskabelig sammenhæng i daginstitutionerne?’ 2) ’Hvilke læringshandlinger fremkommer i kommunikationen af læringens objekt?’

Resultat

I analysens første del deles resultaterne op i tre temaer: et tema om ’træstubben’, et tema om ’løv’ og et tema om ’dyrene i træstubben’. Hvert af disse temaer analyseres ved at se på læringens objekt og læringens handling. Læringshandlinger analyseres yderligere ved at se på forskellige udtryksformer i datamaterialet. På baggrund af analysen viser forfatteren følgende aspekter som er relateret til læringens objekt: 1) den meningsfulde kontekst (en holistisk tilgang til indholdet, at arbejde med integrerede emner og at gå ud fra barnets erfaringer og interesser i samtalen med barnet), 2) vigtigheden af at forstå sammenhænge, 3) pædagogens gode intentioner med indhold og emne (antropomorfismer, en lege-, omsorgs- og læringspraktik, at det ikke bliver for alvorligt) og 4) sprog og medlemskab (pædagoger skal bruge antropomorfismer i deres samtaler med børnene). Forfatteren stiller spørgsmål ved manglen på videnskabeligt og professionelt sprog og peger på vigtigheden af at bruge et mere professionelt, direkte og subjektrelateret sprog når pædagogerne taler med børn i alderen tre til seks år.

Design

Samplet består af en børnehaveafdeling med 21 børn mellem tre og seks år og 3 pædagoger. Afdelingen arbejder under dataindsamlingsperioden med et pædagoginitieret tema kaldet ’livet i træstubben’. Situationer som har et naturvidenskabeligt indhold, er blevet dokumenteret med videoobservation. Der lægges særlig vægt på situationer hvor pædagoger og børn taler sammen.

Referencer

Thulin, S. (2006). Vad händer med lärandets objekt? En studie av hur lärare och barn i förskolan kommunicerar naturvetenskapliga fenomen. Växjö: Växjö University Press.

Thulin, S. (2012). Vad händer med lärandets objekt? (Eletronisk resurs): En studie av hur lärare och barn i förskolan kommunicerar naturvetenskapliga fenomen. Johanneshov: TPB.

Opdragsgiver

Ikke oplyst