Indbygget hygiejne i dagplejen: Et forprojekt.

Forfatter
Reinhold, C; Kirkeby
Kilde
København: Sundhedsstyrelsen.
År
2006

Formål

Formålet med det samlede projekt er for det første at udarbejde en rapport til Sundhedsstyrelsen der handler om muligheder og barrierer i forebyggelsesarbejdet med håndhygiejne i dagplejen, og for det andet at udarbejde nogle anbefalinger til mulige interventioner på området.

Resultat

Analysen vidner om et stort potentiale for at skabe betingelser der kan styrke kvaliteten af håndhygiejnen i dagplejeregi. Der er mødt stor parathed i forhold til at lære nyt om håndhygiejne og direkte videbegærlighed over for temaet hos den enkelte dagplejer. Den kollegagruppe som dagplejerne er en del af, har vist sig at betyde meget for om ændringer på fx det håndhygiejniske felt indoptages i den daglige praksis. Det ser ud til at konsultative og ledelsesmæssige initiativer på det håndhygiejniske felt stort set er fraværende. Analysen viser at dagplejehjemmet som arena rummer udfordringer, fx med hensyn til pladsforhold og indretning. Det demonstreres endvidere at en zoneopdeling af dagplejehjemmet kunne give mere klarhed over hvordan hygiejnen med fordel kan håndteres i de enkelte zoner. Endelig viser analysen at der er behov for at formulere egentlige retningslinjer for rammerne omkring legestuer set i et håndhygiejnisk perspektiv.

Design

Dataindsamlingen består af seks deltagerobservationer fra fire forskellige typer dagplejehjem samt fire dybdeinterview med dagplejere.

Referencer

Reinhold, C; Kirkeby, I.M. (2006). Indbygget hygiejne i dagplejen: Et forprojekt. København: Sundhedsstyrelsen.

Opdragsgiver

Sundhedsstyrelsen i Danmark