Sound quality characteristics of importance for preschool children’s perception and wellbeing after an acoustic intervention.

Forfatter
Persson Waye, K., Karlberg, J.
År
2021

Formål

Målet med studiet var at undersøge sammenhængen mellem en lydintervention med henblik på at forbedre de akustiske forhold i børnehaven og børnenes opfattelser af og reaktioner på lyde i børnehavemiljøet. Forskerne studerede sammenhængen mellem opfattelser, reaktioner og symptomer på den ene side og lydmiljøet på den anden – både i form af objektive målinger og børnenes subjektive meninger.

Resultat

Efter ændringerne i børnehavens lydmiljø blev lydniveauet lavere, og børnene oplevede færre ubehagelige lyde. Reduktionen i lydniveauet var associeret med en reduktion på 30 % i forhold til mavesmerter og børnenes oplevelse af ubehagelige lyde. Lydændringerne havde også en positiv indvirkning på børnenes evne til at kommunikere. Børnenes oplevelser af lyde påvirkede også deres trivsel. På trods af en moderat reduktion i lydniveauet bemærkede børnene forskellen, og de syntes, at lydmiljøet var blevet bedre.

Design

Børn i alderen fire til fem år og deres forældre blev rekrutteret fra syv børnehaver i Mölndal, Sverige, hvor der blev gennemført tiltag for at forbedre de akustiske forhold i børnehaverne. Interventionen bestod i at udskifte gulvtæpper med plasttæpper, som er designet til at reducere pludselige lyde, lægge dæmpende puder under stolene, udskifte loftsabsorbenter og indsætte vægabsorbenter i nogle af lokalerne. Effekten af interventionen blev studeret ved hjælp af en tidligere udviklet interviewprotokol ved navn "Inventar af støj og børns sundhed" kombineret med målinger af lydniveau og rumakustik. I alt udfyldte 63 børn og 59 forældre spørgeskemaet før og efter interventionen. Dette studie rapporterer data fra børnene og de akustiske målinger.

Referencer

Persson Waye, K. & Karlberg, J. (2021). "Sound quality characteristics of importance for preschool children’s perception and wellbeing after an acoustic intervention". Frontiers in Built Environment, 7:688836.

Opdragsgiver

FORTE, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Sverige. Formas, Sverige