The ambivalence of assessment—Language assessment of minority-language children in early childhood education and care.

Forfatter
Jahreie, J.
År
2021

Formål

Studiet udforsker, hvordan pædagoger i Norge og Danmark håndterer sprogvurderingspolitikken for minoritetssproglige børn. I begge lande er der stor forskel på skolepræstationer mellem indfødte og minoritetssproglige elever. Artiklen undersøger, hvordan pædagoger håndterer disse udfordringer. Forskningsspørgsmålet er: Hvordan håndterer pædagoger i Norge og Danmark den praksis, der er forbundet med sprogvurderingspolitikken?

Resultat

Resultaterne viser, at pædagoger er pragmatiske, når de vurderer sprog, men usikre, når det gælder sprogarbejde og vurdering af minoritetssproglige børn. De tre hovedkilder til deres usikkerhed er: tvivl om skoleparatheds-tanken, balancegangen mellem professionel frihed og vurdering samt ambivalens i forhold til integrationspolitik og "standardbarnet". Disse resultater peger på kompleksiteten i pædagogernes arbejde med minoritetssproglige børn og deres familier, og de viser desuden, at forenklede diskurser ikke altid passer med virkeligheden.

Design

Datamaterialet består af interview med elleve pædagoger fra København og elleve fra Oslo fra i alt 14 forskellige daginstitutioner (syv i København og syv i Oslo). Fire af de 18 interview var gruppeinterview (to med to informanter og to med tre informanter). Informanterne arbejdede i daginstitutioner, som hovedsageligt lå i indvandrerdominerede områder i centrale områder og forstæder i Oslo og København.

Referencer

Jahreie, J. (2021). "The ambivalence of assessment—Language assessment of minority-language children in early childhood education and care". European Early Childhood Education Research Journal, 29(5):715-732.