“Early Childhood Educational and Care Institutions as Learning organizations”.

Forfattere
Vannebo, B.
Gotvassli, K.
Kilde
Journal of Early Childhood Education Research, 3(1), 27-50.
År
2014

Formål

I Norge er det en politisk forventning om at barnehager skal utvikle seg til å være lærende organisasjoner. Det overordnede målet med undersøkelsen er å undersøke hvordan barnehagestyrerne oppfatter begrepet den lærende organisasjonen, og hvordan de vil karakterisere en barnehage som «en lærende barnehage». Videre undersøker man hvordan barnehagestyrere møter kravet om å være en lærende organisasjon i praksis og dermed beskriver hvordan de omsetter de politiske anbefalingene til praksis.

 

Resultat

Studien viser at det er betydelige forskjeller i hvordan barnehagestyrere tolker begrepet en lærende organisasjon. Styrerne forstår gjerne den lærende organisasjonen som en organisasjon der barna skal lære. Dermed overser de at det i like stor grad dreier seg om hva personalet lærer.

 

Selv om styrerne er relativt usikre på hva som menes med en lærende organisasjon, har de likevel utviklet en praksis som tar høyde for og trekker inn viktige aspekter av den lærende organisasjonen. Ett aspekt som trekkes inn, er for eksempel sammenhengen mellom sosiokulturelle faktorer og læring, men styrerne tenker nærmest utelukkende på barnas læring. De har problemer med å trekke inn den lærende organisasjonen som en måte å utvikle hele organisasjonen på. På dette grunnlaget konkluderer studien med at det å implementere den lærende organisasjonen i sektoren medfører en stor utfordring, og at det langt ifra har skjedd ennå.

Design

Datagrunnlaget består av ti intervjuer med barnehagestyrere i to utvalgte kommuner i Nord-Trøndelag – én bykommune og én landkommune. Informantene kommer fra seks offentlige og fire private barnehager. Antall barn i barnehagene varierer fra tjue til hundre. Dataene er samlet inn gjennom dybdeintervjuer. Analysen er basert på en trinnvis deduktiv tilnærming som beveger seg fra rådata til begreper og teorier. I den grad det har vært mulig, har man prøvd å unngå å bekrefte eller avkrefte modeller eller teorier i analyse og koding.

Referanser

Vannebo, B. & Gotvassli, K. (2014). “Early Childhood Educational and Care Institutions as Learning organizations”. Journal of Early Childhood Education Research, 3(1), 27-50.

Oppdragsgiver

Ikke oppgitt