Danish teacher’s conception of challenging behaviour and DAMP/ADHD.

Forfatter
Holst. J.
Kilde
Early Child Development and Care 178 (4) S. 363-374.
År
2008

Formål

Studiens formål er å undersøke om førskolelærere og læreres tilbakeholdenhet med å vurdere om det er behov for diagnostisering og medisinering av barn i barnehager og tidlig skolealder, kan forklare misforholdet mellom den andelen danske barn som reelt er diagnostisert med ADHD/DAMP, og den prosentandelen barn som ifølge Lægemiddelstyrelsen og ADHD-foreningen angivelig skulle vært diagnostisert og medisinsk behandlet for lidelsen (0,26 prosent diagnostisert mot 6–7 prosent forventede tilfeller i aldersgruppen fem–ni år).

Resultat

Resultatene av de kvalitative studiene bekrefter studiens opprinnelige hypotese eller forutsetning: at førskolelærere og lærere i Danmark er tilbakeholdne med å diagnostisere og sikre medisinsk behandling av fem–ni-årige barn. Denne tilbakeholdenheten blir forklart blant annet med manglende informasjon og kunnskap, diagnostisk forvirring som følge av en turbulent historie når det gjelder diagnostisering av MBD (minimal brain damage), DAMP, ADHD og hyperaktivitet (ifølge ICD-10 i WHOs sykdomsklassifikasjon) samt en kulturelt sett forholdsvis avslappet holdning til barns atferd i barnehage og skole i Danmark.

Design

Metoden omfatter en systematisk kunnskapsoppsummering samt menings- og holdningsundersøkelser. Dataene ble samlet inn gjennom halvstrukturerte intervjuer på tomannshånd som ble gjennomført med i alt ni førskolelærere, lærere for førskoleklasser og førsteklasselærere fra tre demografisk forskjellige områder i Danmark. Alle informantene arbeider med barn i alderen fem til syv med generelle atferdsvansker.

Referanser

Holst. J. (2008). Danish teacher’s conception of challenging behaviour and DAMP/ADHD: Early Child Development and Care 178 (4) S. 363-374.

Oppdragsgiver

Not disclosed