Early Childhood Early Childhood Educators' Perspectives of the Swedish National Curriculum for Preschool and Quality Work.

Forfattere
Brodin, J.
Renblad, K.
Kilde
Early Childhood Education Journal 43(5), 347-355.
År
2015

Formål

Formålet med studien er å avdekke barnehagelæreres holdning til den reviderte nasjonale rammeplanen (curriculum) for barnehager i Sverige. I tillegg undersøker den om barnehagelærerne opplever at de med utgangspunkt i den reviderte rammeplanen kan utføre systematisk kvalitetsarbeid i barnehagen.

 

Resultat

Studien viser at barnehagelærerne i undersøkelsen generelt er positivt innstilt til den reviderte nasjonale rammeplanen. De understreker blant annet at revisjonen har styrket yrkets image/status i samfunnet. I tillegg viser studien at 62 respondenter mener revisjonen var nødvendig og av den grunn synes endringene er fordelaktige. 55 respondenter mener at rammeplanen er til hjelp i arbeidet med barn med særlige behov, og litt over halvparten (36 respondenter) mener at rammeplanen bidrar til å utvikle og forbedre barnehageaktivitetene.

Ser man nærmere på de faktorene som ifølge respondentene betyr noe for kvaliteten i barnehagen, trekker alle frem min egen holdning (my own attitude) som den viktigste faktoren. Deretter kommer størrelsen på barnegruppen, dvs. antall barn i en avdeling, etterfulgt av antall ansatte. 58 respondenter mener at disse faktorene er av stor betydning for kvaliteten i barnehager. Arbeidsklimaet i barnehagen, relasjonen mellom voksne og barn, den pedagogiske ledelsen samt et felles verdisystem er også faktorer som rangerer høyt blant barnehagelærerne i undersøkelsen.

Design

Datainnsamlingen bygger på et nettbasert spørreskjema som ble sendt til alle kommunalt ansatte barnehagelærere (n = 111) i én svensk kommune. Spørreskjemaet ble besvart av 65 barnehagelærere (preschool teachers and child care workers) fra 11 barnehager (preschools), noe som ga en svarprosent på 58,6. Spørreskjemaet er bygget opp rundt åtte hovedtemaer med 54 underpunkter, og spørsmålene handler om alt fra barnehagelærernes arbeidsplass og grunnleggende utdanning til forhold ved den reviderte nasjonale rammeplanen (anvendeligheten og kompleksiteten ved rammeplanen, kompleksiteten ved målene i rammeplanen, resultatet av rammeplanen). Avslutningsvis handler spørsmålene om hvilke faktorer barnehagelærerne mener er relevante for kvaliteten i barnehagen.

Referanser

Brodin, J. & Renblad, K. (2015). Early Childhood Early Childhood Educators' Perspectives of the Swedish National Curriculum for Preschool and Quality Work. Early Childhood Education Journal 43(5), 347-355.

Oppdragsgiver

Uoplyst