Experiences with full-time child care attendance on young children in Norway: Parents' and early childhood teachers' views.

Forfattere
Undheim, A.M.
Drugli, M.B.
Kilde
International Research in Early Childhood Education 3(1), 1-40.
År
2012

Formål

Formålet med studien er å undersøke hvordan foreldre og pedagogisk personale ser på bruk av fulltidsplass for ettåringer i norske barnehager. Studien undersøker hvilken alder foreldre og personale mener er optimal for å bli passet i barnehage. Videre undersøkes foreldrenes og personalets opplevelser i forbindelse med at småbarn passes i barnehage, for eksempel når det gjelder hvor trøtte barna er. I tillegg undersøkes det i hvilket omfang foreldrene og det pedagogiske personalet deler forventninger og opererer med de samme målene for barnets tidlige utvikling.

Resultat

Forfatterne konkluderer med at foreldrene og det pedagogiske personalet er enige om at barnehage medfører fordeler. Studien viser imidlertid at foreldrene har en tendens til å overvurdere fordelene ved barnehage for de yngste barnas læring og sosialisering. Videre viser studien at både foreldre og personale synes det er vanskelig å svare på hva som er den ideelle alderen for å bli passet i barnehage, da det kan være individuelle forskjeller mellom barna. Generelt ser det ut til at foreldre og personale mener at 12–18 måneder er en passende alder for å begynne i barnehage. Studien viser i tillegg at både foreldre og personale er bekymret for det antallet timer barna tilbringer i barnehage. Både foreldrene og personalet mener det er tydelig at de fleste av barna er trøtte etter en dag i barnehage. Barna er kresne, sutrer, er mindre tålmodige og klamrer seg til foreldrene. Ifølge foreldrene er det vanskelig for barnet å forholde seg til så mange andre barn hele dagen, og aktivitetsnivået i barnehagen er for høyt. På den annen side setter mange foreldre pris på disse aktivitetene, da de bidrar til at barna får mange spennende opplevelser i barnehagen, og at foreldrene ikke føler et press til selv å sette i gang ulike aktiviteter hjemme. Studien viser også at det pedagogiske personalet har en høy grad av empati overfor barnas individuelle behov. Studien viser med andre ord at førskolelærerne vet hvem i barnegruppen som trenger å hvile, og hvordan det enkelte barnet kan få den nødvendige støtten til å slappe av.

Design

Det deltok til sammen 35 norske barnehager i studien. Datamaterialet består av kvalitative semistrukturerte, åpne intervjuer gjort med 35 ansatte og 41 foreldre fra de deltakende barnehagene. Intervjuene ble tatt opp på bånd og senere transskribert. Deretter ble materialet analysert basert på elementer fra en "grounded theory"-tilnærming.

Referanser

Undheim, A.M. & Drugli, M.B. (2012). Experiences with full-time child care attendance on young children in Norway: Parents' and early childhood teachers' views. International Research in Early Childhood Education 3(1), 1-40. Undheim, A.M. & Drugli, M.B. (2012). Age for enrolling in full-time childcare: a qualitative study of parent and caregiver perspectives. Early Child Development and Care 182(12), 1673-1682. Undheim, A.M. & Drugli, M.B. (2012). Perspective of parents and caregivers on the influence of full-time day-care attendance on young children. Early Child Development and Care 182(2), 233-247.

Oppdragsgiver

Ikke oppgitt.