Enabling professionals to change practices aimed at tackling social inequality through professional development: results from a case study

Forfatter
Jensen, B., Brandi, U.
Kilde
European Early Childhood Education Research Journal, 26(1):50-65.
År
2018

Formål

Studiet undersøger, hvordan det faglige udviklingsprogram VIDA (Vidensbaseret indsats over for udsatte børn i dagtilbud) kan ændre pædagogiske praksisser i børnehaven, så personalet kan skabe en bedre hverdag for socialt udsatte børn. Forskningsspørgsmålet er: Bidrager det faglige udviklingsprogram VIDA til, at pædagoger i børnehaven kan ændre praksisser, der retter sig mod at håndtere social ulighed?

Resultat

Studiet viser, at VIDA førte til en ændring i pædagogiske praksisser i tiltagsgruppen. Forskerne så et skifte fra brug af erfaringsbaserede improviserede løsninger til mere reflekterende og teoretiske tilgange til situationer og aktiviteter i børnehaver. Dette gjaldt også ansatte, der arbejdede specielt med sårbare og vanskeligt stillede børn. Deltagelse i VIDA førte til mere udveksling af viden, kollektiv læring og kritisk tænkning blandt pædagogerne. Disse ændringer havde også positive konsekvenser for børnenes læring og trivsel samt for børnehavernes evne til at tackle social ulighed.

Design

Den udvalgte gruppe består af 127 danske børnehaver fra fire danske kommuner. Børnehaverne blev fordelt på en tiltagsgruppe (N = 87) og en kontrolgruppe (N = 40). I tiltagsgruppen deltog lederen og en pædagog i hver børnehave i det faglige udviklingsprogram VIDA. Empiriske data blev indsamlet gennem kvalitative interviews med alle de børnehaveledere, der deltog i programmet, fokusgruppeinterviews med børnehavelederne både før og efter programmet samt observation af en børnehave fra hver af de fire kommuner, der var med i studiet, både før og efter, at VIDA-programmet var gennemført.

Referencer

Jensen, B. & Brandi, U. (2018). “Enabling professionals to change practices aimed at tackling social inequality through professional development: results from a case study”. European Early Childhood Education Research Journal, 26(1):50-65.

Opdragsgiver

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Relationer, Danmark; Center for Strategisk Uddannelsesforskning, Danmark