Barns frågor i lek

Forfatter
Jonsson, A.,Thulin, S.
Kilde
Forskning om undervisning och lärande, 7(1).
År
2019

Formål

Artiklen studerer børns perspektiver gennem de spørgsmål, de stiller, når de er i leg. Formålet med artiklen er at bidrage med indsigt i, hvad vi kan lære af disse spørgsmål for at kunne udforme og problematisere pædagogens undervisning i spil. Forfatterne mener, at det at studere børnenes perspektiver gennem de spørgsmål, de stiller i legen, gør det muligt at sige noget om, hvor de retter deres opmærksomhed under legen. De understreger endvidere, at denne viden kan hjælpe pædagogen med at fremme børnenes læring og udvikling.

Resultat

Resultaterne viser, at et klart flertal af de spørgsmål, børnene stiller i legen, har som funktion at opretholde det kollektive legeprojekt (94 ud af 104 spørgsmål). Resten af spørgsmålene (10 ud af 104) handler om noget, som aktualiseres af legen, men som handler om forhold uden for denne leg. Hvem børnene henvender sig til, når de stiller spørgsmål, er jævnt fordelt på pædagogen og de andre børn i legen. Forfatterne mener, at dette viser, at børnene inkluderer den voksne i legen, og at dette igen kan give pædagogen indsigt i, hvad børnene er optaget af. Således kan børns spørgsmål være et udgangspunkt for deres videre udvikling og læring, både på et individuelt og et kollektivt niveau. Det understreges imidlertid, at børnenes spørgsmål i leg ikke bør være det eneste udgangspunkt for undervisning i børnehaven på grund af det begrænsede vidensfelt, der aktualiseres i denne kontekst. For at introducere børnene til andre vidensfelter skal pædagoger også organisere deres undervisning på andre måder.

Design

Det empiriske datamateriale er 51 videoobservationer af legesituationer, hvor både børn og pædagoger deltager. Det er pædagogen selv eller andre ansatte, der har filmet sekvenser, hvor pædagogen har taget initiativ til, deltaget i eller på forskellige måder har søgt deltagelse i børns leg. Børnene i den udvalgte gruppe var mellem et og fem år gamle på optagelsestidspunktet. De filmede legeaktiviteter blev transskriberet med fokus på den verbale kommunikation og derefter analyseret kvalitativt.

Referencer

Jonsson, A. & Thulin, S. (2019). “Barns frågor i lek”. Forskning om undervisning och lärande, 7(1).