Maneuvering suspicions of being a potential pedophile: experiences of male ECEC-workers in Sweden

Forfatter
Eidevald, C., Bergström, H. & Westberg Broström, A.
Kilde
European Early Childhood Education Research Journal, 26(3):407-417.
År
2018

Formål

Formålet med studiet er at beskrive og analysere, hvordan mænd, der arbejder i svenske daginstitutioner, positionerer sig i forhold til pædofilidiskursen, og at diskutere dens betydning for den omsorg, der gives børn i daginstitution, og for de mænd, der arbejder i daginstitutioner.

Resultat

Ifølge mændene i undersøgelsen er der risiko for, at en situation kan misforstås eller misfortolkes, når de udfører visse arbejdsopgaver, der anses for vigtige for at være professionel i at arbejde med børn. Det betyder, at mændene er nødt til at træffe vanskelige valg, og de beskriver de forskellige positioner, de indtager for at håndtere risikoen for at blive mistænkt for overgreb/pædofili.

Interviewene fortæller, ifølge forfatterne, en historie, hvor seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner er konstrueret som et socialt fænomen, hvor indberettede overgreb og oplevelser af mistænkeliggørelse kommer i 'bølger' med forskellige grader af intensitet og uden ende. Pædofilidiskursen er konstant til stede, og mænd i daginstitutioner er således nødt til at forholde sig til den.

Fundene viser, at diskursen aktiveres i perioder med stor medieopmærksomhed på seksuelle overgreb mod børn, og at der er specifikke situationer, hvor mænd er nødt til at positionere sig i forhold til det. De interviewede mænd udtrykker tre forskellige positioner og strategier til håndtering af diskursen: (1) Undgå visse arbejdsopgaver, (2) udføre arbejdsopgaverne, men på måder, der forhindrer eller minimerer mistanke, (3) udføre arbejdsopgaverne uden at anerkende personlig risiko, da arbejdsopgaverne er nødvendige i deres faglige rolle.

Design

Studiet er baseret på interviews med 25 forskellige respondenter; alle mænd, der arbejder eller har arbejdet i daginstitutioner, i alderen 23-57 år. Erfaring og uddannelse varierede i vid udstrækning. Interviewene varede i gennemsnit 30 minutter og blev udført både individuelt for syv respondenters vedkommende og som seks gruppeinterviews med 2-4 respondenter. Svarene fra interviewene betragtes som narrativer, og analysen er baseret på de dele af interviewene, der drejer sig om deres egne eller andre mandlige kollegers bekymringer for og erfaringer med at være mistænkt eller indberettet for pædofili eller seksuelt overgreb på børn, og deres ræsonnement for, hvad bekymringerne og erfaringerne betyder for dem, børnene og deres faglige praksis.

Referencer

Eidevald, C., Bergström, H. & Westberg Broström, A. (2018). “Maneuvering suspicions of being a potential pedophile: experiences of male ECEC-workers in Sweden”. European Early Childhood Education Research Journal, 26(3):407-417.

Opdragsgiver

Ikke opgivet