Climbing, Hiding and Having Fun: Schoolchildren’s Memories of Holistic Learning in a Norwegian Kindergarten

Forfatter
Aslanian, T. K., Andresen, A. K., Baasland, T.
År
2020

Formål

Studiet undersøger hvordan skolebørns minder om deres tid i børnehaven kan sige noget om hvordan og hvad børn lærer i børnehaven. Forskerne undersøger, hvordan holistiske læringsmiljøer skaber mulighed for erfaringsbaseret læring som tidligere fandt sted i hjemmet og lokalsamfundet.

Resultat

Forskerne mener, at ved at give børnene et miljø med fri leg i børnehaven, får børnene mulighed for at opleve risikoen og fordelen ved at indgå i risikable (om end tilstrækkeligt sikre) situationer. Voksenstyrede aktiviteter fremkalder derimod ikke nødvendigvis de følelsesmæssige reaktioner som er nødvendige for at legen skal føre til grundlæggende læring.

Design

Datamaterialet er en re-analyse af et tidligere studie, som undersøgte hvad børns minder om børnehaven kan betyde for forståelsen af læring i børnehaven. I re-analysen bruger forskerne et biosocialt perspektiv, som lokaliserer læring i al erfaring som et multidimensionelt begreb, og som giver indsigt i hvordan erfaringer som børn husker kan bidrage til læring udenfor de strukturerede læringsaktiviteter. De 22 børn i studiet var mellem 6 og 13 år og havde alle gået i den samme børnehave. Der blev gennemført semi-strukturerede interviews med børnene, hvor de blandt andet blev spurgt om hvad de lærte i børnehaven, hvad de bedst kunne lide at lave der, hvad de selv måtte bestemme og på hvilken måde andre børn og ansatte var vigtige for dem.

Referencer

Aslanian, T. K., Andresen, A. K. & Baasland, T. (2020). «Climbing, Hiding and Having Fun: Schoolchildren’s Memories of Holistic Learning in a Norwegian Kindergarten”. Nordic Studies in Education, 40(3):268-285.