The Role of Intermediary Objects of Learning in Early Years Chemistry and Physics

Forfatter
Fridberg, M., Jonsson, A., Redfors, A. & Thulin, S.
År
2020

Formål

Studiet undersøger hvad der er ødelæggende for den fælles faglige forståelse mellem pædagog og barn i udforskende læring om fysik og kemi i børnehaven. Forskerne fokuserer særligt på den verbale kommunikation mellem pædagogen og børnene, og diskuterer mulige måder at fortsætte undervisningen på, når den fælles forståelse for læringsaktiviteten går tabt. Forskningsspørgsmålene er: 1) Hvilke mulige forklaringer er der på forekomsten af tabt fælles faglig forståelse i videnskabelige læringsaktiviteter? 2) Hvordan kan man fortsætte undervisningen på en frugtbar måde, når den fælles forståelse er gået tabt?

Resultat

Resultaterne viser, at det ofte er nødvendigt at en læringsaktivitet, som for eksempel rensning af vand, bør deles op i mindre læringstrin, hvor processen forklares, for at forhindre at den fælles faglige forståelse mellem pædagog og barn går tabt. Forskerne skelnede derfor mellem begreberne «primære læringsobjekt» og «mellemliggende læringsobjekt». De mellemliggende læringsobjekter kategoriseres i tre temaer: Ordenes rolle, teoretiske modellers og videnskabelige koncepters rolle, samt analogier og abstraktioner. Forskerne mener, at pædagogens bevidsthed om disse mellemliggende læringsobjekter er vigtige for barnets læring.

Design

Datamaterialet består af videoobservationer af et læringsoplæg for fysik- og kemiundervisning i fem svenske børnehaver, hvor i alt 27 børn mellem 3-5 år deltog. Temaerne var rensning af vand, vandforbrug og vindkraft, og hver læringsaktivitet varede mellem 20-50 minutter. Børnehaverne i projektet var multikulturelle, og børnene havde forskellig socioøkonomisk baggrund. Kun et mindretal havde svensk som modersmål.

Referencer

Fridberg, M., Jonsson, A., Redfors, A. & Thulin, S. (2020). “The Role of Intermediary Objects of Learning in Early Years Chemistry and Physics”.  Early Childhood Education Journal, 48:585-595.

Opdragsgiver

Forskningsplattformen Lärande i samverkan, Högskolan Kristianstad, Sverige